Ristuća: KFOR tačno zna šta se dešava na terenu, nije nas zabrinuo zahtev Srbije za povratak snaga bezbednosti

Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća rekao je da KFOR tačno zna šta se dešava na terenu. Osvrnuo se i na prošlogodišnju krizu na severu Kosova, te zahtev srpskih vlasti ...
Image

„Dozvolite mi da uverim celokupno stanovništvo Kosova da imamo jasno razumevanje šta se dešava“, kazao je Ristuća u intervjuu za prištinsku televiziju Klan, navodeći da imaju obaveštajne podatke NATO-a sa terena. 

„Imamo 27 zemalja saveznica NATO-a koje su u potpunosti posvećene da nas podrže u ovoj oblasti“, dodao je. 

„Dakle, imamo jasan pregled onoga što se dešava i činimo sve da razumemo šta se dešava na terenu“, kazao je Ristuća.

Poslednja kriza na severu: Situacija bila veoma napeta, držali smo se svog mandata 

Govorio je i o poslednjoj krizi na severu Kosova, decembra prošle godine. 

„Situacija je bila veoma napeta, bio je izuzetan pritisak različitih aktera, a istovremeno su imali različite interese. Dakle, prvo što smo uradili je da nismo podlegli pritisku, sistem je bio zagušen naporima beskorisne retorike, sa svih strana i istovremeno ga karakteriše izuzetan osećaj anksioznosti i nesigurnost stanovništva na severu“, rekao je Ristuća. 

On je naglasio da su tadašnjoj situaciji prethodile mnoge krize od jula prošle godine.

„Situacija je bila niz kriza koje su izbijale na tom području od jula, svaki put se kriza rešavala pregovorima, međutim, savez koji je postignut bio je neizvesniji od prethodnog. Stoga, zbog osećaja celog sistema na tom nivou, bilo kakav događaj je mogao da pogorša situaciju, tako da smo se držali svog mandata, bili smo potpuno posvećeni svom mandatu, uvek sam pozivao strane da se vrate za pregovarački sto, pozivao sam sve strane da zaustave svaku aktivnost koja bi narušila stabilnost, bezbednost, slobodu kretanja i istovremeno stvorila prostor za pregovore“, kazao je. 

Nije nas zabrinuo zahtev Srbije

Osvrnuo se i na zahtev Srbije za povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo. 

Ristuća je rekao da je njegova jedina briga bila da situacija ostane stabilna.

„Moja jedina briga je bila da održimo situaciju što je moguće stabilnijom, da omogućimo nastavak dijaloga, čekao sam na ovaj zahtev, jer su ovaj zahtev pominjali mnogo puta i bio sam spreman kada je zahtev stigao“, kazao je.

„Mi smo analizirali, konstatovali, a zatim odgovorili i jasno im stavili do znanja da je KFOR potpuno opremljen, organizovan da izvrši svoj mandat i naravno da imamo mehanizme da povećamo prisustvo naših trupa ukoliko se situacija pogorša, tako da je bilo više nego jasno da smo bili i jesmo i bićemo u potpunosti posvećeni sprovođenju našeg mandata“, naveo je Ristuća. 

Beogradu smo jasno rekli da smo potpuno opremljeni i organizovani

Komandant KFOR-a je rekao i da je Beogradu jasno stavio do znanja da ima dovoljan broj snaga da brine o bezbednosti i slobodi kretanja na celoj teritoriji Kosova.

„Kao što ste jasno rekli, obavestio sam ih da smo potpuno opremljeni, da imamo dovoljan broj (snaga, prim. aut.) i da smo organizovani da brinemo o bezbednosti i slobodi kretanja na celoj teritoriji Kosova“, rekao je Ristuća u intervjuu za Klan.

KBS na sever Kosova ne može bez saglasnosti komandanta KFOR-a, za sada bez zahteva 

Ristuća se osvrnuo i na pitanje odlaska Kosovskih snaga bezbednosti na sever Kosova, podsećajući da to može da se učini samo uz saglasnost komandanta KFOR-a: 

„KBS se može izmestiti na sever uz saglasnost komandanta KFOR-a, mi u potpunosti poštujemo nivoe obuke i šta oni mogu da urade u oblasti spasavanja, neeksplodiranih ubojnih sredstava, u slučaju katastrofa i onih slučajeva koji se odnose na potragu i spasavanje“. 

Naveo je da pripadnici KBS-a „rade izvanredan posao“, te da „mora da ih pohvali“, ali i da nisu dobili nijedan zahtev KBS-a za odlazak na sever. 

„Dozvolite mi da vrlo jasno kažem da postoji dogovor između institucija Kosova, KFOR-a i NATO-a, da je za izmeštanje KBS na sever potrebna saglasnost komandanta KFOR-a“, dodao je. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.