12:39 | 18.11.2022 Izvor: N1

EU pozvala Vučića i Kurtija u Brisel: Naći evropsko rešenje za izlazak iz krizePortparol Evropske unije Peter Stano, saopštio je da je upućen poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da dođu u Brisel na sastanak, na kojem će se razgovarati o aktuelnoj situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

eu-pozvala-vucica-i-kurtija-u-brisel-naci-evropsko-resenje-za-izlazak-iz-krize

Foto: N1

Stano je naglasio da je reč o jednoj od najozbiljnijih situacija na Kosovu od 2013. godine, te da je cilj Vučićevog i Kurtijevog dolaska u Brisel da se razgovara o izlasku iz krize.

„Kada je reč o kriznoj situaciji između Kosova i Srbije, mogu samo da naglasim da je u toku angažovanje EU kao posrednika u dijalogu i očekujemo evropsko ponašanje koje vodi ka evropskom rešenju... Pozvali smo Vučića i Kurtija da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou, nadamo se da će se taj sastanak desiti vrlo brzo. Nadamo se da će uskoro moći da dođu, kako bismo mogli da razgovaramo o problemima, kao što je visoki predstavnik Žozep Borel rekao - pre 21. novembra, a ne posle toga“, rekao je Stano.

Upitan o navodima pojedinih prištinskih medija da je dogovor o tablicama već postignut, odnosno da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak već poslao nacrt predloga rešenja u Beograd i Prištinu, Stano je rekao da ne komentariše spekulacije koje su, kako je istakao, kontraproduktivne.

U ovom trenutku nije poznato da li su Vučić i Kurti prihvatili poziv Brisela, javlja N1.

Podsetimo, 21. novembra počinje sprovođenje odluke prištinske vlade o kažnjavanju vlasnika vozila sa oznakama gradova na Kosovu izdatih od strane MUP-a Srbije, jer ih nisu preregistrovali na "RKS" tablice.

Srbi sa severa napustili su 5. novembra kosovske institucije, zbog odluke prištinske vlade o preregistraciji vozila kao i suspenzije komandira Kosovske policije za region Sever, Nenada Đurića.

Bojkot kosovskih institucija juče je iznenada nakratko prekinut, kada je deset srpskih poslanika bez najave došlo u skupštinu i položilo zakletvu.

Iz Srpske liste kasnije je saopšteno da je reč o taktičkom potezu, kako bi se sprečio „plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani prethodno je za 18. decembar raspisala izbore u četiri opštine sa srpskom većinom na severu.

Srpska lista je najavila da će te izbore bojkotovati.
Tagovi: Aljbin KurtiAleksandar VučićBrisel

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije