14:25, 30.06.2020Izvor: Tanjug, RTS

EU: Priština da odredi pregovarača za dijalogU Briselu kažu da su "primili k znanju" najavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice i ponavljaju da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom.

eu-pristina-da-odredi-pregovaraca-za-dijalog

Foto: AFP

Portparolka EU Viržini Batu je povodom evropskih planova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, naglasila da je Brisel upoznat sa namerom kosovskog predsednika i dosadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija da uprkos podignutoj optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti ostane na dužnosti.

"Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava što je ključni element za napredak na putu EU integracija", kaže Batu.

Upitana da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, Batu ponavlja da EU "ne komentariše" sudske procese, niti prejudicira odluke kosovskih vlasti.

"Nije na EU da bira sa kim će da razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese", poručila je Batu.

Kosovski predsednik Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.

Tokom jula očekuje se da se održi samit u Parizu posvećen dijalogu Beograda i Prištine, kao i jedna runda razgovora u Briselu.

Za sada nije poznato ko će predstavljati Prištinu na tim sastancima.


Tagovi: SrbijaDijalogEUKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije