Evropska unija ulaže 91 milion evra u železničku infrastrukturu na Kosovu

Počeli su radovi na rehabilitaciji i modernizaciji 34 kilometra železničke pruge koja povezuje Kosovo Polje i Mitrovicu, saopšteno je Kancelarije Evropske unije na Kosovu.
Image

Ukupna vrednost radova koji će trajati narednih 15 meseci iznosi 68 miliona evra.

Deo te cifre, tačnije 27 miliona obezbedila je Evropska unija kroz Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBOR) i Evropska investiciona banka (EIB) preostali 41 milion evra.

Direktan doprinos Evropske unije modernizaciji železnica na Kosovu do sada ukupno iznosi 91 milion evra.

„Rehabilitujemo i unapređujemo drugu deonicu regionalne železničke rute, koja povezuje Kosovo sa regionom i ostatkom Evrope. Ovo je posebno važno, jer doprinosi transportnoj povezanosti Kosova koja vodi ka ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta, te pomaže integraciju Kosova u jedinstveno regionalno i tržište Unije”, kazao je ambasador EU u Prištini Tomaš Sunjog.

Železnička infrastruktura koja ide od Severne Makedonije preko Kosova do centralne Srbije duga je 256 kilometara.

„Zahvalni smo Uniji na podršci, finansiranju i rehabilitaciji ove železničke pruge, koja će građane Kosova još više približiti EU. To će rezultirati skaraćenim vremenom putovanja i povećanim kapacitetom kada su u pitanju putnici i roba,“ rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

U toku su i radovi na deonici od Severne Makedonije do Kosovo Polja, dugoj 66 kilometara. Oni su započeti u avgustu 2019. godine i trebalo bi da bude završeni do kraja naredne godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.