EU zabrinuta zbog nekoliko odredbi novog kosovskog zakona o javnim službenicima

Nakon glasanja o Nacrtu zakona o javnim funkcionerima, kosovska skupština je juče u drugom čitanju usvojila i Nacrt zakona o platama u javnom sektoru. Iz Kancelarije Evropske unije u ...
Image

„Novi zakon o javnim službenicima je problematičan u pogledu obezbeđivanja državne službe zasnovane na zaslugama koja može efikasno da upravlja ljudskim resursima, jer dodaje prekomernu diskreciju u zapošljavanju, premeštaju i disciplinskim postupcima državnih službenika, što potencijalno čini državnu službu podložnom politizaciji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se EU angažuje u kontinuiranom dijalogu sa vlastima o svim aspektima reforme javne uprave, jer je to, kako je obrazloženo, ključni preduslov za integraciju u EU i od suštinskog je značaja za funkcionisanje institucija i pružanje usluga građanima Kosova. 

„EU je takođe ključni partner Kosova u smislu finansijske podrške za ove reforme“, ističe se u saopštenju. 

Da bi pomogla Kosovu da napreduje na putu evropskih integracija u ovoj reformskoj oblasti, EU je, podseća se u saopštenju, u saradnji sa ekspertskim timom OECD/SIGMA, u nekoliko navrata dala komentare na Nacrt zakona o javnim službenicima i Nacrt zakona o platama. 

„Komentari su imali za cilj da najbolje usmere i podrže vladu da obezbedi depolitizovanu i profesionalnu državnu službu, sa transparentnim sistemom nagrađivanja zasnovanim na zaslugama, u skladu sa principima reforme javne uprave i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Kosova“, navodi se.

Poručuju da će EU nastaviti da prati dešavanja koja utiču na reformu javne uprave na Kosovu, izveštavaće o ovim pitanjima u svojim godišnjim izveštajima o Kosovu i možda će ponovo proceniti svoju pomoć u ovoj oblasti. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.