EULEX: Porodice nestalih imaju pravo da znaju istinu

Na kosovski Nacionalni dan nestalih lica, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) saopštava da potvrđuje svoju posvećenost podršci ostvarenju prava porodica ...
Image

Ove sesije uz podršku RCNL služe kao platforma za rođake nestalih lica i eksperte EULEX-a da otvoreno razgovaraju o prošlom i sadašnjem mandatu Misije, radu različitih forenzičkih stručnjaka, glavnim izazovima sa kojima se forenzički stručnjaci susreću u potrazi za nestalima i podršci koju EULEX pruža svojim lokalnim kolegama u Institutu za sudsku medicinu (ISM) u pronalaženju, identifikaciji i predaji posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama, saopšteno je iz EULEX-a.

„Porodice treba da znaju istinu i niko nema pravo da im to uskrati. Ovo je prilika da porodice dobiju neke odgovore“, rekao je Bajram Ćerkinaj, izvršni direktor RCNL. 

Pitanje nestalih lica je humanitarno pitanje i mora se tretirati isključivo kao takvo, ističe Negovan Mavrić, zamenik direktora RCNL.

„Sa porodicama nestalih mora se postupati iskreno, dostojanstveno i s poštovanjem“, poručuje.

Ističući pravo porodica nestalih da saznaju istinu, savetnica EULEX-a za ljudska prava, Valentina Vitali, napominje da porodice nestalih imaju pravo da od relevantnih institucija traže informacije o svojim slučajevima, dodajući da te institucije imaju obavezu da pruže informacije, pod uslovom da to ne ugrožava istragu.

Zamenik direktora ISM i forenzički arheolog EULEX-a, Havijer (Javier) Santana, elaborirao je izazove sa kojima se susreću forenzički stručnjaci u procesu utvrđivanja sudbine nestalih lica sa Kosova: „Činjenicu da su počinioci značajan broj nestalih lica sahranili u malim, tajnim grobnicama, ili čak na grobljima da bi otežali potragu za nestalim licima i sakrili dokaze o tim zločinima; nedostatak novih i verodostojnih informacija o lokaciji grobnica; činjenicu da nisu sve porodice nestalih lica dale uzorke krvi za analizu DNK, čime je stručnjacima otežana identifikacija posmrtnih ostataka, i pitanje pogrešnih identifikacija. Nakon rata, tela su identifikovana na sažet način, na primer na osnovu fotografija ili odeće, što je rezultiralo greškama kojima je danas teško ući u trag i ispraviti ih“.

EULEX-ova forenzička antropološkinja Luiza Marinjo (Luisa Marinho) ukazala je da su stručnjaci EULEX-a od početka svog mandata sproveli 725 terenskih operacija i 197 ekshumacija, koje su rezultirale identifikacijom 332 nestala lica. 

„Ove brojke ne znače mnogo onima koji još nisu pronašli svoje voljene. Međutim, one ukazuju na dosadašnji rad i ukazuju na našu posvećenost da nastavimo sa ovim poslom, kako bismo porodicama nestalih pružili neke odgovore“, zaključila je Marinjo.

U znak saosećanja na patnju i mrak u kome već više od 23 godine žive rođaci 1.621 nestalog lica, EULEX će se pridružiti inicijativi nekoliko kosovskih nevladinih organizacija i ugasiće svetlo u svom sedištu večeras u 20.30 na pet minuta, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.