Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

EULEX potvrdio: Pristigla 23 karabinjera, privremeno raspoređeni u Kosovu Polju

„Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) koja se sastoji od 23 žandarma italijanskih karabinjera i članica Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR), privremeno je raspoređena na ...
Image

Kako se navodi, RSPJ je raspoređena na Kosovo kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude bilo potrebno.

„Redovna SPJ EULEX-a, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, stacionirana je u Mitrovici, i druga je instanca za bezbednosni odgovor na Kosovu, čineći deo troslojnog mehanizma za bezbednosnog odgovor, u okviru kojeg je Policija Kosova prva instanca za bezbednosni odgovor, EULEX druga, a NATO/KFOR treća“, dodaje se u saopštenju.

Precizira se da se novoraspoređena RSPJ trenutno sastoji od 23 žandarma italijanskih karabinjera i nalazi se u EULEX-ovoj bazi za podršku u Kosovu Polju. 

„Bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu glavni je prioritet EULEX-a, a raspoređivanje Rezervne specijalizovane policijske jedinice pokazuje odlučnost EULEX-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti njegovog stanovništva“, poručuju iz EULEX-a.

Podsećaju da je ovo drugi put ove godine da se rezervna jedinica raspoređuje na Kosovu – u martu je EULEX privremeno pojačao svoje jedinice rezervnom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su 18. jula napustili Kosovo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.