EULEX pozdravlja deeskalaciju tenzija na severu: Od suštinskog značaja povratak na sporazume o integraciji policije i pravosuđa

Misija EULEX pozdravila je deeskalaciju tenzija na severu Kosova i vraćanje slobode kretanja nakon uklanjanja - kako su naveli - nelegalnih barikada. Ističu i da bezbednosni i vakuum u ...
Image

„Od dana kada su barikade postavljene do dana kada su uklonjene, EULEX je podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i KFOR-om“ – navode. 

Dodaju da su od početka novembra odgovorili na zvanične zahteve Kosovske policije – povećanjem svojih izviđačkih patrola 24/7 i uvođenjem pešačkih patrola od strane pripadnika Specijalizovane policijske jedinice i Rezervne specijalizovane policijske jedinice na severu Kosova; isporukom osnovnih potrepština službenicima KP-a na prelazu Jarinje 17. decembra; praćenjem redovnih policajaca KP-a koji su se smenjivali i zamenjivali redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću 24. decembra. 

Navode dalje da u skladu sa svojim mandatom, EULEX takođe pažljivo prati slučaj Dejana Pantića kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti.

Dodaju da su se zalagali za zaštitu osnovnih prava Dejana Pantića od strane kosovskih vlasti, da su omogućili transport lekova za Pantića, da su obavili dva lekarska pregleda 17. i 24. decembra, na zahtev nadležnih kosovskih vlasti, te da su pružili podršku Kosovskoj policiji u prebacivanju Pantića u svoje mesto prebivališta 28. decembra, a po zvaničnom zahtevu kosovskih vlasti i u skladu sa odlukom o određivanju kućnog pritvora. 

„Međutim, bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje. EULEX može samo delimično da popuni ovaj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zameni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava. Stoga je od suštinskog značaja povratak na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija Policije Kosova i pravosuđa“ – dodaju. 

Ističu da će EULEX u okviru svog mandata „nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova“, kao i bezbednost svih zajednica, te da će u tom cilju pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke.

„U tom pogledu i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačni sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka“ – zaključuju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.