18:32 | 04.11.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Europol: Razbijena kriminalna mreža krijumčara migranata na Balkanskoj rutiŠpanska policija, zajedno sa policijom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rumunije i Slovenije, uz podršku Europol-a i Eurojust-a, razbila je kriminalnu mrežu koja je omogućila ilegalnu imigraciju duž Balkanske rute, saopšteno je iz Europol-a. 

europol-razbijena-kriminalna-mreza-krijumcara-migranta-na-balkanskoj-ruti

Foto: Europol

Osumnjičeni su kombijima i kamionima prevozili migrante u uslovima opasnim po život. Istražitelji procenjuju da su osumnjičeni prokrijumčarili najmanje 400 migranata, pri čemu su zaradili oko 2 miliona evra. Operacija protiv ove kriminalne grupe odvijala se u okviru Operativne grupe "Crafter" koju je uspostavio Europol.

Istraga o ovoj kriminalnoj mreži počela je avgusta 2020, kada je Slovenija prijavila hapšenje osumnjičenog koji je presretnut dok je kombijem prevozio 53 migranta. Među 17 identifikovanih članova kriminalne mreže uglavnom su Pakistanci, ali i osumnjičeni iz Kolumbije, Španije i Rumunije. Do sada ih je uhapšeno 15 - 13 tokom dva dana akcije u aprilu i maju, sa još dvojicom uhapšenih u Hrvatskoj i Sloveniji. Osumnjičeni uhapšen u Rumuniji vođa je mreže koju Europol smatra "metom visoke vrednosti" - pojašnjavaju. 

"Osumnjičeni su vrbovali uglavnom pakistanske migrante sa lokacija u blizini izbegličkih kampova u Bosni i Hercegovini i kombijem ih prevozili u Italiju, ili u nekim slučajevima u Španiju. Prevozeći ih Balkanskom rutom, kriminalci su koristili odvojene automobile kao izviđače kako bi proverili rutu i ​​alarmirali vođe u slučaju policijskih provera. Organi za sprovođenje zakona su otkrili ukupno osam pokušaja krijumčarenja migranata, od kojih su četiri krijumčari prekinuli zbog intenzivnog prisustva policije. Organi reda u Hrvatskoj presreli su kamion koji je krijumčario 77 migranata u životnoj opasnosti, od kojih su četvorica bila maloletna. Takođe su otkrili još dva vozila sa 47 i 21 migrantom. Istražitelji procenjuju da su osumnjičeni prokrijumčarili najmanje 400 migranata, pri čemu su zaradili oko 2 miliona evra ilegalne zarade" - stoji u saopštenju Europol-a. 

Iznosi koje su naplaćivali šverceri bili su veoma visoki; u ovom slučaju osumnjičeni su tražili od potencijalnih migranata između 5.000 i 8.000 evra za prevoz jedne osobe iz Bosne i Hercegovine u Italiju ili Španiju. Tražili su 3.000 evra samo za "putovanje" iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju. Tako bi pakistanski migranti platili osumnjičenima do 20.000 evra kako bi stigli do konačnog evropskog odredišta, dodaje se.
Tagovi: ŠpanijaHrvatskaZapadni BalkanMigrantiSlovenijaBalkan

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije