17:09, 09.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus/KoSSev

"Evropa Nostra" odgovorila Kurtiju i OsmanijevojU odgovoru na pismo kosovske predsednice i premijera, Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, a povodom stavljanja manastira Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih spomenika u Evropi, iz organizacije "Evropa Nostra" poručuju da je cilj objavljivanja ovakve liste zalaganje da se deluje kao katalizator pozitivnih promena i dijaloga usmerenog ka budućnosti.

evropa-nostra-odgovorila-kurtiju-i-osmanijevoj

Radio Kontakt Plus

Kosovski lideri Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, uputili su 18. marta pismo organizaciji "Evropa Nostra", tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa", u koju je uvršten.

U pismu Osmanijeve i Kurtija za izveštaj se kaže da je "netačan, pristrasan i neprihvatljiv".

Ove nedelje izvršni direktor organizacije "Evropa Nostra", Herman Parcinger, uputio je pismo Osmanijevoj i Kurtiju. 

U nastavku objavljujemo pismo, koje je u origininalu, na engleskom jeziku, dostavljeno portalu KoSSev od strane organizacije "Evropa Nostra".

“Pre svega, čestitamo vam na nedavnom izboru za predsednika, odnosno premijera Kosova. Želimo vam svaki uspeh u ispunjavanju važne odgovornosti u korist osiguranja evropske budućnosti vaše zemlje i njenih građana.

Zahvaljujemo vam se na vašem pismu od 18. marta koje ste uputili Odboru Europa Nostre i Savetodavnom odboru naših 7 najugroženijih programa. Želim da vas uverim da smo pažljivo ispitali vaše stavove u vezi sa Manastirom Deçan/Dečani, koji je upisan na Listu ugrožene svetske baštine i ušao je u uži izbor na našu listu 7 najugroženijih lokacija u Evropi za 2021. godinu.

Imajte na umu da će ovogodišnja konačna Lista 7 najugroženijih lokacija u Evropi javnosti biti saopštena 8. aprila 2021. Želimo da podsetimo na to da se objavljivanjem takve liste svake godine, Europa Nostra i naš partner, Institut Evropske investicione banke, obavezuju da će delovati kao katalizatori pozitivnih promena i dijaloga orijentisanog ka budućnosti i značaju za zaštitu evropskog ugroženog nasleđa.

U svetlu gore navedenog, pozdravljamo vašu snažnu posvećenost zaštiti i unapređenje kulturnog i prirodnog nasleđa na Kosovu, koje čini deo zajedničkog kulturno nasleđe Evrope i sveta. Zahvaljujem se na vašem pozivu za sastanak kako bismo razgovarali o načinima na koje možemo razviti buduću saradnju.

Veoma se nadamo da će uskoro biti moguće ponovo putovati i organizovati posetu na Kosovu. U međuvremenu, možemo predložiti da uspostavimo virtuelni konferencijski poziv negde u narednim nedeljama. U okviru naše snažne posvećenosti pravilnoj zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa na zapadnom Balkanu, kao vitalna komponenta njihovog evropskog puta i u budućnosti, radujemo se saradnji sa javnim i privatnim telima aktivnim na polju kulturnog nasleđa na Kosovu, kao i u svim ostalim zemljama regiona.

Kancelarija: Reakcija Prištine dokaz ugroženosti srpske baštine

Pokušaji Aljbina Kurtija i Vjose Osmani da Kosovo predstave kao oazu multikulturalnosti su gotovo svakodnevno demantovani skrnavljenjima objekata Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih grobalja širom Kosova i Metohije, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Reakcija Aljbina Kurtija i Vjose Osmani na činjenicu da je organizacija "Evropa Nostra" uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope, prema Petkoviću, još je jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija ne želi da politizuje pitanje ugroženosti srpske baštine na Kosovu i ohrabruje nas to što je naše dokazima potkrepljene utiske i procene potvrdila i nezavisna komisija organizacije "Evropa Nostra", dodaje se u saopštenju.

Kada je reč o manastiru Visoki Dečani, Petković je podsetio da je to najčešće napadan objekat kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, manastir Visoki Dečani proglašen je juče za jedan od 7 najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.


Tagovi: SPCEUAljbin KurtiVjosa OsmaniKancelarija za KiMVisoki Dečani

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije