Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Evropol: Na Balkanu uhapšena 382 švercera migranata, oružja i droge

Evropska policijska služba (Evropol) saopštila je da su krajem oktobra uhapšene 382 osobe tokom međunarodne operacije protiv švercera migranata, koji uglavnom deluju na Balkanu i ...
Image

Ukupno 159 uhapšenih je povezano sa krijumčarenjem migranata, 112 sa švercom droge, 38 sa švercom vatrenog oružja i dve osobe sa trgovinom ljudima, naveo je u saopštenju Evropol, koji je koordinirao operaciju sa Španijom.

Otkriveno je gotovo 2.500 ilegalnih ulazaka na teritoriju EU i zaplenjeno 106 komada vatrenog oružja, dodaje se u saopštenju.

Balkanska ruta, važno logističko čvorište, koristi se za prelazak kamiona koji ulaze u EU sa različitom robom, uključujući hranu i gradjevinski materijal.

Region se naširoko koristi za krijumčarenje ljudi, vatrenog oružja i droge u EU. Šverceri „nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja Zapadnog Balkana, gde su ljudski resursi specijalizovani za vatreno oružje široko dostupni“, dodao je Evropol.

Policija je tokom akcije od 26. do 29. oktobra proverila nekoliko desetina hiljada vozila i pojedinaca.

Pretraženo je gotovo 1.000 mesta i provereno više od 2.000 paketa. Zaplenjeno je 304 kilograma heroina, 147 kilograma kanabisa, 5.402 biljke marihuane i 1,3 kilograma kokaina.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.