Evropska unija finansira uklanjanje eksplozivnih naprava na Kosovu

Evropska unija finansira projekat vredan 3,9 miliona evra koji ima za cilj uklanjanje kasetnih bombi i drugih eksplozivnih naprava na Kosovu.
Image

Biće očišćeno 400.000 m2 na kojima se nalaze mine i 3.600.000 m2 kontaminiranih kasetnom muncijom.

U rizična područja ubrajaju se prirodni rezervati, planine, šume, pašnjaci i poljoprivredno zemljište.

Aktivnosti su planirane u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Severna Mitrovica, Južna Mitrovica itd.

„Iako je postignut značajan napredak u aktivnostima deminiranja, mine još uvek predstavljaju pretnju za živote i egzistenciju, ometajući pristup, pomirenje i razvoj na Kosovu“, rekao je ambasador Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog.

Sunjog je naglasio da “uspeh projekta neće samo osloboditi Kosovo od mina, već će otvoriti put za merljiv socio-ekonomski razvoj u područjima koja su bila prethodno kontaminirana”.

„Zajednički napori EU, SAD i Norveške predstavljaju uspešan model saradnje donatora u korist zajednica na Kosovu i mogu pozitivno uticati na njihovu bezbednost i socio-ekonomski razvoj“, dodao je on.

Od 1999. godine finansiranje sličnih projekata podržano je od strane Stejt departmenta i norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

„Norveška se obavezala da će nastaviti sa podrškom dok se posao ne završi. Zato su dodatna dva miliona evra odobrena sa ciljem da se kontaminirana područja oslobode od mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih naprava, a sve kako bi se vratila zajednicama na Kosovu radi sigurne i produktivne upotrebe“, rekla je Hilde Berit Ajda, zamenica norveškog ambasadora na Kosovu.

Projekat uklanjanja mina i ostalih eksplozivnih naprava sprovodiće „HALO Trust“ i „Norwegian People's Aid“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.