Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Fajon: Za evropsku zajednicu važno da vidi da su obe strane angažovane na pronalaženju kompromisa pre lokalnih izbora u aprilu

Evropska unija očekuje da Beograd i Priština postignu kompromis do aprila ove godine, kada su zakazani vanredni izbori u opštinama na severu Kosova - javlja Koha, navodeći da je to jedna ...
Image

„Imali smo mnogo intenzivnih razgovora u vezi sa situacijom na Kosovu, za normalizaciju situacije između Srbije i Kosova. Tako da sam dobila dosta informacija o tome šta se desilo prošle godine sa barikadama, o tome šta se očekuje. Ponovila sam da je veoma važno da ne dođe do dalje eskalacije tenzija, veoma je važno za nas i celu evropsku zajednicu da vidimo da su obe strane zaista angažovane na pronalaženju kompromisa pre lokalnih izbora u aprilu. Veoma je važno učiniti sve da se situacija normalizuje i dijalog koji vodi Evropska unija mora da se nastavi. Dijalog se mora nastaviti i svi dogovori moraju biti ispunjeni, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Sada je ovo veoma važno u narednim nedeljama i mesecima. Zato sam ponovila stavove da – vlasti Kosova i naravno Srbije moraju da učine sve da se situacija normalizuje i da neće biti dalje eskalacije“ – kazala je Fajon za Kohu. 

Na komentar da je situacija na severu Kosova „i dalje krhka“, te na pitanje šta treba preduzeti da se barikade ne vrate na ulice, Fajon je rekla:

„Definitivno je potrebno mnogo mudrosti svih sagovornika sa obe strane, da se ne uradi ništa što bi dovelo do dalje eskalacije. Građani treba da posete južnu i severnu Mitrovicu, da razgovaraju sa svojim srpskim predstavnicima, sa civilnim društvom. Objasnili su mi da ima straha među stanovništvom i mora da se izbegne strah ljudi, moramo stvoriti uslove za normalizaciju, institucije koje funkcionišu, posebno u svetlu izbora koji se očekuju. U aprilu želimo da vidimo transparentne, fer, demokratske izbore i za to se moraju stvoriti uslovi“.

Koha je podsetila da je prethodnih godina bilo nezvaničnih dokumenata koje su objavili i mediji u Sloveniji, a koji govore o ideji podele Kosova.

Kakav je stav Slovenije u vezi sa idejom o podeli ili promeni granica između Kosova i Srbije?

„Mogu samo uputiti ohrabrenje da je spoljna politika Slovenije i stav Slovenije da podstakne sve zemlje Zapadnog Balkana da nastave svoje reforme. Možete imati puno poverenje da će Slovenija učiniti sve da zemlje Zapadnog Balkana nastave proces ka integraciji u Evropsku uniju. Mi smo veliki pristalice, imate velike prijatelje u Sloveniji, i kad god se vode rasprave o promeni granica ili promeni istorije, to je nešto veoma, veoma opasno. Dakle, naprotiv, savetovao bih da se brže ide ka reformama. Evropska unija je naša zajednička budućnost i ona može da reši mnoga otvorena pitanja na Balkanu“ – kazala je Fajon.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.