Fićović: Lokalni mediji od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na KiM

Konferencija za medije jugoistočne Evrope "Na raskršću - čuvanje medijskih sloboda radi zaštite demokratije", koju je misija OEBS organizovala u Skoplju od 15. do 17. maja, ...
Image

Članica Izvršnog odbora Društva novinara Kosova i Metohije (UNS-DNKiM) Maja Fićović u okviru panela „Jačanje održivosti medija jugoistočne Evrope“ govorila je o izazovima u radu medija koji emituju program na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Istakla je problem finansijske održivosti, nezainteresovanosti mladih ljudi za rad u redakcijama i na terenu, kao i to koliko je razvoj tehnologije umnožio posao novinarima danas. Dodala je da najveći pritisak trpe redakcije sa malim brojem ljudi, u koje spadaju skoro svi mediji koji izveštavaju na srpskom.

Fićović je naglasila da je značaj lokalnih medija od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Kosovu i Metohiji i da je potrebno naći uspešne modele za njihovu održivost, kako bi bez obzira na sve probleme uspeli da opstanu i sačuvali nepristrasnost u izveštavanju.

Navela je i da je jedan od modela opstanka umrežavanje lokalnih medija, jer razmena informacija doprinosi boljoj informisanosti građana, ali i donosi više mogućnosti da kod donatora budu prepoznati za finansiranje medijskih projekata.

Na konferenciji je učestvovalo više od 150 učesnika, među kojima su bili novinari, medijski stručnjaci i pravnici.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.