Filmski festival od 21. do 23. novembra u Gračanici

„Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“ (KMMFF), osmi po redu, biće održan od 21. do 23. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Tokom tri dana festivala biće prikazano ...
Image

Publiku očekuje više domaćih filmskih ostvarenja i neizostavni dečji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti, navode organizatori.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 21. novembar u 21.00 čas i tada će biti prikazan višestruko nagrađivan film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“. Ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom “Banović Strahinja”, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Кrnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Otvaranju festivala prethodiće projekcija filma Dušana Кovačevića „Nije loše biti čovek“, u 19.00 časova. 

Drugog dana manifestacije biće prikazani filmovi „Vesele devedesete“ i „Sveta Petka: Кrst u pustinji“.

Treći, poslednji dan „Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala“ rezervizan je za ostvarenje Nedeljka Kovačevića  „Vera“, inspirisano uzbudljivom istinitom pričom o višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata.

Film „Heroji radničke klase“, rediteljma Miloša Pušića zatvoriće ovogodišnji festival. Premijerno je prikazan na „Berlinalu“,  a domaću premijeru imao je na 50. FEST-u i osvojio više nagrada na međunarodnim festivalima tokom protekle godine.

Dečji program je takođe deo ovog festivala, a najmlađi će imati prilike da pogledaju istaknute evropske animirane filmove, kao što su „Vinski, nevidljivi super klinac“, „Mala banda“, i „Faraon, divljak i princeza“.

Cena ulaznice za sve projekcije je 200 dinara.

Organizatori festivala su Evropski kulturni forum i Dom kulture „Gračanica“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.