Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Fiona“ pogodila Kanadu – nosila kuće, rušila mostove, bez struje pola miliona ljudi

Snažno olujno nevreme "Fiona" zahvatilo je istočni deo Kanade, sa udarima vetra jačine uragana, skoro sedam dana nakon prolaska preko Kariba. Zbog nevremena je bez struje više od ...
Image

U toku je saniranje posledica, procena štete i ponovno uspostavljanje telekomunikacija i snabdevanja električnom energijom.

Oluja je pogodila Kanadu juče, a zvaničnici navode da će biti potrebno duže vreme da se sanira šteta koju je „Fiona“ izazvala.

Najjača oluja ikada pogodila je istočnu obalu Kanade uraganskom jačinom, rušila kuće, mostove, puteve, dovela do evakuacije, čupala je drveće, prekinula telekomunikacije i snabdevanje strujom.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da će vojska učestvovati u rašćišćavanju ruševina i terena, napominjući da će to zahtevati velike napore zbog veličine štete.

Uprkos intenzitetu, na svu sreću, u oluji nije bilo poginulih, niti ozbiljnije povređenih ljudi, jer su se građani pridržavali uputstava lokalnih vlasti.

Hiljade stanovnika Nove Škotske, Ostrva princa Edvarda i Njufaundlenda su bez struje i telekomunikacija, a za uspostavljanje prvobitnog stanja možda će biti potrebne i sedmice.

Procena štete koju je načinila „Fiona“ biće završena narednih dana, možda i sedmica, saopštili su zvaničnici.

„Fiona“ je imala brzinu od 170 kilometara na sat.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.