Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu, kosovske vlasti da pokažu fleksibilnost

Evropski poslanici Viola Fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za ...
Image

„Apelujemo na sve relevantne aktere na Kosovu i u Srbiji da rečima i delima pokažu posvećenost sporazumu od 27. februara i Aneksu o primeni od 18. marta, da potpišu sporazum i aneks i da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji bi mogli da poremete dalji napredak ka normalizaciji bilateralnih odnosa“, poručili su Kramon i Rojten. 

Podsećaju i da član 7 Sporazuma o putu normalizacije Srbije i Kosova obavezuje da se obezbedi odgovarajući nivo samoupravljanja za kosovske Srbe, dodajući da „odbijanje učešća na lokalnim izborima“, napuštanje institucija i „već jedno odlaganje izbora“ zbog „pretnji i akata nasilja ne ispunjava ovu obavezu“.

„Izbori su kritična prilika za ljude na severu Kosova da ostvare samoupravu, koristeći svoja demokratska prava. Uskraćivanje učešća bi uskratilo ljudima na severu Kosova njihovo pravo da biraju predstavnike koji rade na izgradnji bolje budućnosti za svoje zajednice“ – naveli su. 

Pročitajte još: 

Srpska lista: Odluka da ne učestvujemo na izborima – posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.