Fon Kramon: Mere EU protiv Srbije na stolu, njihovo uvođenje zavisi od saradnje Beograda

Evroposlanica Viola fon Kramon kazala je da mere koje Brisel sprema zbog sukoba u Banjskoj nisu usmerene protiv građana Srbije i da njihovo uvođenje zavisi od saradnje Beograda u istrazi.
Image
Foto: Kontakt Plus

U intervjuu za dnevni list “Nova”, Fon Kramon je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše mnoga dešavanja u zemji i da je teško poverovati da nije znao šta se događa pre i tokom sukoba u Banjskoj.

Saopštili ste da je paket sankcija protiv Srbije već spreman. Šta će on podrazumevati? Koje su mere u pitanju?

„Ne mogu da iznosim detalje, jer je još uvek poverljivo i u toku je diskusija. Ipak, ono što sam ranije rekla nekim medijima, mogu i sad da potvrdim – mere su zaista na stolu i lopta je u dvorištu Srbije. Ovde bih želela da budem kristalno jasna – to nisu sankcije EU, jer bi ih onda u Savetu jednoglasno usvojile sve države članice . Reč je o ‘merama’ koje usvaja i sprovodi Evropska komisija, a na predlog Saveta. To je sada apsolutno u njihovim rukama i dozvolite mi da naglasim da Evropski parlament u tome nema nikakvu ulogu. U suštini, ako budu usvojene, bile bi recipročne mere sa oni što sada ima Kosovo – nema zvaničnih sastanaka sa liderima EU i ukidanje sredstava IPA fondova. Njihovo uvođenje apsolutno zavisi od pune i bezuslovne saradnje Srbije u istrazi o napadu na Banjsku. Mnogo je otvorenih pitanja i na Vučiću je da obezbedi odgovarajuću istragu i transparentnost o tome šta se dogodilo. Kad Službe bezbednosti EU donesu zaključke istrage, tada ćemo reagovati.

Da li je pošteno da Evropa kažnjava i građane Srbije zbog ponošanja Aleksandra Vučića koji je donedavno bio njen jedini sagovornik iz naše zemlje, “faktor mira i stabilnosti” i “kredibilni partner”?

Naprotiv, to nisu mere prema usmerene prema građanima! EU ima, grubo rečeno, dve glavne tačke za Srbiju – novac i režim besplatnog putovanja za građane. Vraćanje viza bi najviše pogodilo obične građane i zato sam generalno protiv toga. Moramo da udarimo tamo gde će to napraviti štetu vladajućem režimu – a to je smanjenje novca iz fondova EU. Međutim, slažem se sa vama da je komunikacija EU prema Vučiću i Vladi Srbije u najboljem slučaju bila dvosmislena i nema sumnje da bi se sada neko u Srbiji mogao zapitati – zašto moramo da trpimo bilo kakve mere ako ste nam do juče govorili da on je dobar momak koji radi sjajne stvari? Potpuno sam svesna da je EU trebalo da bude mnogo stroža prema Vučiću i režimu SNS u komunikaciji. Nije ni čudo što će običan građanin pomisliti da EU podržava Vučića ako predsednik Komisije ili komesar Oliver Varhelji dođe i otvoreno ga pohvali. Ipak, vidim da se stvari menjaju posebno posle rata Rusije protiv Ukrajine; Evropska narodna partije više ne stoji ni iza Vučića ni iza SNS. Ipak, premalo i prekasno.

Kako vi vidite ono što se dogodilo u Banjskoj? Na osnovu čega bazirate uverenje da je da je srpska vlasti umešana u oružani sukob?

Još uvek ima previše pitanja bez odgovora. Šta se tačno dogodilo, kako je ovolika količina oklopnih vozila sa naoružanjem i vojnom opremom stigla na sever? Кo stoji iza ovoga i koje kriminalne grupe se tu još kriju? Da li je ovakva akcija moguća, a da srpske vlasti nisu svesne ili čak ne pomažu? Da li je to tada dirigovala Srbija, ili je odgovornost, kako je tvrdio, bila isključivo Milana Radoičića? Još nam nije jasno. Rekla bih da Srbija nema interes za veći vojni napad ili za bilo kakav rat. Bar sam tako shvatila iz reakcija iz Beograda. Ali jasno je da su mnoge stvari pošle naopako i stabilnost je ugrožena. Predsednik Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u Srbiji i zaista je teško poverovati da nije znao šta se dešava oko kupovine oružja ili organizovanja agresivne grupe. Sada je u njegovim rukama da obezbedi odgovarajuću istragu i transparentnost o tome šta se dogodilo.

U Srbiji je podrška EU i integracijama godinama u padu, da li imate bojazan da bi ovakva odluka mogla da pojača evroskepticizam u našoj zemlji?

Apsolutno, svesni smo da treba praviti razliku između režima i naroda. To radimo i na drugim mestima, na primer u Gruziji ili Bosni gde vladajuće elite i stanovništvo imaju različite aspiracije. Posebno bi bilo nepravedno prema građanima Srbije da im neko dođe i kaže – EU je pogrešila sa Vučićem, pa ćete sada da platite. Zato će putovanje bez viza da ostane. I šta bi trebalo da uradimo bolje kao EU – da pošaljemo jasnu poruku vladi kaa su stvari loše, što je bio redak slučaj, ako izuzmemo nas malobrojne.

Da li je Vučić posle svega jedini i kredibilni partner EU iz Srbije? Sa kim iz naše zemlje bi EU trebalo da razgovara?

Nikada nije bio jedini, ali je njegov kredibilitet posle 24. septembra veoma upitan. Sarađujemo sa širokim spektrom aktera u Srbiji, uključujući civilno društvo, opozicione lidere i razne zvaničnike. Osnovni cilj EU je da podrži demokratske procese i reforme u zemlji. Ja se lično angažujem sa svim progresivnim, kritičnim i nezavisnim glasovima u zemlji jer oni pružaju pravi uvid u stanje u zemlji. Ali, moja poruka bi bila – više ljudi, posebno onih u nevladinim organizacijama, istraživačkim centrima i akademskoj zajednici – mora da se angažuje u srpskoj politici. Jednostavno, previše se troši politički kapital jer ti ljudi ne žele da uđu u političku arenu jer nije pravo vreme ili je „previše prljavo“. To bi bio veliki podsticaj za reforme i transformaciju Srbije.

Može li Vučić da izbegne bavljenje pitanjem Кosova raspisivanjem izbora?

Ne mogu da kažem šta on može da izbegne ili stavi kao temu za izbore. Uopšteno govoreći, želela bih da se razgovori Srbija-Кosovo okončaju i da svi krenemo dalje jer to sprečava taoce oba društva da se bave egzistencijalnim pitanjima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.