„Formiranje Zajednice srpskih opština ne ugrožava suverenitet Kosova“

Ministar za zajednice i povratak u prištinskoj vladi, Nenad Rašić, rekao je da “formiranje Zajednice srpskih opština ne ugrožava suverenitet Kosova, jer se očekuje da to ...
Image

Rašić smatra da postoji mogućnost da se razgovara o ovoj temi.

„Ne vidim nikakvu opasnost po pitanju suvereniteta, jer u drugoj tački sporazuma iz 2015. godine piše da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima“, rekao je Rašić u emisiji „Rubikon“ na televiziji Kljan Kosova.

Dodao je da “ima prostora za promenu modela Zajednice srpskih opština”.

„Mogu da razumem premijera Kurtija što ZSO ne prihvata u ovom obliku, ali postoji mogućnost da se iznesu predlozi i izvrše promene. Na primer, promenio bih se se ne zove ZSO već grupa opština. Znam da postoji dugogodišnji otpor prema Zajednici srpskih opština i ako se neka ideja pojavi odmah se kritikuje“, rekao je Rašić.

Kazao je i da “prema kosovskim zakonima Zajednica srpskih opština ​​ne može imati izvršna ovlašćenja, pa zato nema nikakvu težinu”.

„Nema smisla, jer postoje ovlaštenja koja su odobrena važećim zakonima, pa tako imate gradonačelnike. ZSO je telo koje vrši monitoring i to je dupliranje nadležnih organa, a nema prostora za treći nivo vlasti, tako kaže zakonodavstvo na Kosovu“, rekao je Rašić.

„Od 2013. godine svaka vlada na Kosovu veoma blisko sarađuje sa Srpskom listom“

Rašić je izneo tvrdnje da “Srpska lista nije demokratska i da kao takva ne zastupa interese Srba na Kosovu”.

On je naveo da je ova politička grupacija “ojačana zahvaljujući veoma bliskoj saradnji sa liderima Kosova, izuzimajući aktuelnog premijera Aljbina Kurtija”.

Rašić je rekao i da je “Srpska lista manipulisala rezultatima izbora u opštinama” i za to je okrivio vlasti u Prištini.

„Ne krivim toliko Beograd ili Brisel koji su takođe odgovorni, koliko krivim Prištinu jer omogućava da imamo izlaznost od 98 odsto u Leposaviću ili Zvečanu“, dodao je Rašić.

„Jedino rešenje za Srbe je puna integracija u kosovske institucije“

Rašić je kazao da je jedino rešenje puna integracija Srba u kosovske institucije.

„Kosovo ne može biti jednonacionalna država, mora biti multietničko i primer u Evropi, jer je raznolikost najveće bogatstvo Kosova. Smatram da u ovim okolnostima moramo biti zreli i politički umereni, jer kosovski Srbi žele da žive sa ostalim zajednicama na ovom prostoru“, naveo je Rašić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.