13:56, 21.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Francuska i Nemačka pozivaju Beograd i Prištinu da nastave dijalog u BriseluAmbasadori Francuske i Nemačke na Kosovu, Mari-Kristin Butel i Jorn Rode, pozivaju predstavnike Beograda i Prištine da se u potpunosti uključe u dijalog koji vode Evropska unija i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

francuska-i-nemacka-pozivaju-beograd-i-pristinu-da-se-vrate-dijalogu

Foto: picture-alliance

Iz ambasada poručuju da je regionalna saradnja od velikog značaja za ekonomski rast zapadnog Balkana.

"Za sadašnjost i budućnost, neophodno je da se mladi upoznaju, da se sadašnji klišei i predrasude dekonstruišu i da mladi ljudi iz celog regiona steknu afinitet i naviku da se razgovaraju jedni sa drugima, rade zajedno i da žive zajedno u ovom regionu u srcu Evrope", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ambasadori su mišljenja da status kvo ne donosi ništa dobro Beogradu i Prištini.

"Sadašnji status kvo između Kosova i Srbije nije dobar ni za koga. To je skleroza i prepreka za razvoj obe zemlje, rizik od nestabilnosti za region i za Evropu u celini. Kosovo i Srbija su Evropa, a zapadni Balkan je u njenom srcu. EU na čijem su čelu Francuska i Nemačka, pružaju snažnu podršku Kosovu i Srbiji, koji su predodređeni da se integrišu u našu Uniju."

Iz ambasada poručuju da je dijalog u Briselu "put koji vodi ka miru, prosperitetu i EU".

"Upravo u ovom dijalogu moraju se dati konstruktivni predlozi, koji čuvaju budućnost i zajedničke interese obe zemlje, kao i građana obe zemlje. Kroz ovaj dijalog se može izgraditi poverenje, uz poštovanje jednih prema drugima i prema prošlim i budućim sporazumima."

Francuska i Nemačka će nastaviti da podržavajuju dijalog Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju.
Tagovi: DijalogFrancuskaNemačkaAmbasada

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije