12:32, 27.09.2019Izvor: KoSSev

FSK: Dobili smo pismo FIFA-e, ono nije obavezujuće, ne menjamo naš stavKosovski fudbalski Savez ipak je od FIFA-e primio pismo u kojem se FSK poziva da dozvoli organizaciju fudbalskog meča između FK "Trepča" i FK "Crvena zvezda" na terenu u Žitkovcu, nadomak Zvečana, koji je u sklopu Kupa Srbije trebalo da se odigra 5. oktobra.

fsk-dobili-smo-pismo-fifa-e-ono-nije-obavezujuce-ne-menjamo-nas-stav

Foto: Fejsbuk stranica National team Kosovo

Međutim, predsednik FSK, Agim Ademi, za KoSSev navodi da je pismo FIFA-e samo savetodavno, ne i obavezujuće, te da nema promene u stavu FSK o zabrani organizovanja utakmica srpskog prvenstva na Kosovu. Izuzetak su prijateljske i humanitarne utakmice, rekao je u izjavi za KoSSev.

„Dobili smo pismo FIFA-e, ali ovo pismo nije obavezujuće, ono samo sugeriše“, rekao je u izjavi za KoSSev Agim Ademi, predsednik Fudbalskog saveza Kosova.

On je dodao da su prijateljske utakmice i humanitarne „drugo pitanje“, ali da po pitanju prvenstava nema prostora za kompromis.

„Nigde se ne dešava pa ne može ni ovde da se šampionat jedne države igra u drugoj“, navodi i dodaje da to ne dozvoljavaju ni FIFA ni UEFA.

Pojašnjava da FSK of FIFA-e nije tražio nikakvo pojašnjenje već samo da su ih obavestili da neće dozvoliti održavanje srpskog prvenstva na teritoriji Kosova.

„Ni Ustav Srbije, ni Ustav UEFA-a to ne dozvoljavaju. Grehota je da se poigravaju sa ovim klubovima i ovim narodom ovako, sa njima treba da budemo iskreni, i mi i Fudbalski savez Srbije, to se ne može dešavati.“

Kaže i da je KSK obavestio FSS sa kojim ima kontakt preko FIFA-e, da srpski klubovi sa Kosova mogu igrati na srpskom prvenstvu, ali samo na teritoriji Srbije.

Srpskim klubovima otvorena vrata za članstvo u FSK

S druge strane, kako navodi Ademi, FSK ne želi da unazadi fudbal i napominju da su njihova vrata otvorena za sve koji žele na Kosovu da igraju humanitarne ili revijalne utakmice za koje je potrebno da pristigne zahtev od klubova sa teritorije Kosova koji žele da ugoste druge klubove. Navodi da su ranije dozvoljavali prijateljske mečeve FK iz Gračanice i Crvene zvezde.

Sa srpskim klubovima FSK, izuzev Gračanice i Pasjana, nije imao mnogo kontakta iako je, kako Ademi navodi, FSK pokušavao da ostvari kontakt posredstvom gradonačelnika Severne Mitrovice i Štrpca.

„Uvek smo otvoreni da pomognemo, i ako treba neki sportski teren i rekviziti, ali da znate da prvenstvo ne možemo da dozvolimo“, kaže Ademi.

Kontakte sa klubovima iz Gračanice i Pasjana, „prekinuo je neko iz politike pre dve godine“.

„Bili smo u Gračanici, u opštini, oni su bili OK, napravili su ženski fudbalski klub, imali su prijateljske utakmice, mi smo dali i rekvizite, sve što smo pripremili za utakmice šampionata, ali oni su posle rekli da politika ne dozvoljava, što nije OK“, kaže za KoSSev, dodajući da su srpskim klubovima otvorena vrata ukoliko žele da budu članice FSK.

Prema informacijama od prošle nedelje, koje je Radio Kontakt plus preneo na osnovu saznaja iz uprave FK Trepča, „zbog sveukupne situacije“ utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije između „Trepče“ iz Kosovske Mitrovice i Crvene zvezde, ipak će se odigrati u Beogradu, 9. oktobra. na stadionu Čukaričkog.


Tagovi: Crvena ZvezdaFK TrepčaFIFAFSK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije