21:09, 14.05.2022 Izvor: RTS

G7: Zemlje zapadnog Balkana da uvedu sankcije RusijiGrupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), nakon sastanka u Nemačkoj, pozvala je države zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa Evropskom unijom, te da uvedu sankcije Rusiji i primene ih. Pozivaju Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

g7-zemlje-zapadnog-balkana-da-uvedu-sankcije-rusiji

Foto: internationalrelationsedu.org

Ministri spoljnih poslova G7 istakli su da moraju da nastave da pomažu zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Pozdravili su to što je zapadni Balkan ujedinjen u osudi rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pozvali su zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, da poboljšaju uslove za rad civilnog društva i nezavisnih medija, nastave sa naporima u sprečavanju radikalizacije nasilja, podržavaju pomirenje i da se bore protiv dezinformacija.
Tagovi: RusijaZapadni BalkanRegion i svetSankcije

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije