10:21, 14.12.2019Izvor: RTK2

Gaši: Budžetska davanja sigurna do marta 2020.Procesi koji su povezani sa izborima i razgovorima oko formiranja buduće vlade mogu uticati na to da Kosovo u 2020. godinu uđe bez budžeta.

gasi-budzetska-davanja-sigurna-do-marta-2020

Slobodno srpski

Iz Ministarstva finasija ističu da su budžetska davanja sigurna do kraja marta, dok poznavaoci prilika navode da bi prva stvar novih institucija trebalo da bude usvajanje budžeta.  

Iako je Ministarstvo finasija na vreme izradilo predlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 2 milijarde 467 milona evra, zbog ostavke Ramuša Haradinaja, a potom i prevremenih parlamentarnih izbora, nacrt zakona se nije našao pred poslanicima Skupštine Kosova. 

Rok do kada bi poslanici Skupštine Kosova trebalo da usvoje budžet je 31.decembar, što je malo verovatno, uzimajući u obzir da je konstitutivna sednica Skupštine zakazana za 26. decembar, a nova Vlada Kosova još uvek nije izabrana.

Ipak, sve ovo neće ugroziti bužetske izdatke u prva tri meseca naredne godine.

“Ako nema budžeta onda se koristi jedna dvanestina budžeta iz prošle godine za naredna tri meseca, od januara do marta. Međutim, ako do 31. marta ne bude izglasan budžet, onda se prestaje sa svim plaćanjima, onda ide sve u blokadu, osim plaćanja prema inostranstvu”, rekao je zamenik ministra finansija u ostavci Fatmir Gaši.

Gaši,međutim, ne veruje da bi moglo doći do ovog scenarija i ističe da bi nove institucije odmah po formiranju trebalo da usvoje bužet za narednu godinu. 

Istovremeno, finansijski stručnjaci ističu da kašnjenja u usvajanju budžeta nisu dobra za ekonomiju, dok analitičari tvrde da je to pokazatelj početka institucionalne krize.

“Ako se do januara formira vlada, rešiće se pitanje budžeta. Nema drugog načina, jer budžet treba da se usvoji što pre. Postoji jedan problem da li će vlada uspeti da brzo pripremi nacrt budžeta za usvajanje. Ako se desi da se budžet ne usvoji do marta 2020. godine onda neće biti plata za službenike”, rekao je analitičar Bljerim Burjani. 

Budžet za 2019. godinu odobren je u februaru ove godine, a predstavnici stranaka koje su pobedile na izborima 6. oktobra, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, najavile su da će pregledati projekcije budžeta za 2020. godinu u okviru srednjoročnog okvira rashoda koje je napravila odlazeća kosovska vlada.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije