12:51, 08.02.2020Izvor: KoSSev

Gazeta Express: Haradinaj ipak kao svedok u slučaju „Veterani“Iako je u četvrtak sudsko veće odbilo predloge da se u slučaju „Veterani“ saslušaju kao svedoci Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Isa Mustafa, drugačije je odlučeno na jučerašnjoj sednici, javlja prištinska Gazeta Express.

gazeta-express-haradinaj-ipak-kao-svedok-u-slucaju-veterani

Foto: AFP

Na ovoj sednici, odlučeno je da se jedna od tri visoke političke figure na Kosovu sasluša kao svedok u ovom sudskom procesu.

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, očekuje se da bude saslušan na narednim sednicama, izveštava „Zakletva za pravdu“ (Betimi për Drejtësi).

To je predložio branilac Škumbina Demiljaja (Shkumbin Demalijaj), advokat Arianit Koci, čiji je predlog usvojen od strane sudskog veća, kojim predsedava sudija Nuše Kuka-Mekaj (Nushe Kuka – Mekaj).

Sledeće ročište zakazano je za 21. februar.

Kosovski mediji juče su javili da je predsednica sudskog veća Nuše Kuka-Mekaj (Nushe Kuka-Mekaj) odbila zahtev odbrane optuženog Fadilja Šurdhaja da kosovski predsednik, Hašim Tači (Hashim Thaci), bivši premijer, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) i lider DSK, Isa Mustafa, budu svedoci u slučaju „Veterani“.

Od sredine avgusta pretprošle godine na Kosovu se pokrenula afera u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je istraživao grupu od 12 članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK.

Bivši kosovski premijer, Agim Čeku, vršilac dužnosti ministra odbrane Rustem Beriša, bivši poslanik, Škumbin Demaljijaj, i devet drugih članova ove komisije optuženi su u slučaju „lažni veterani“ za zloupotrebu službenog položaja.

Ova Komisija verifikovala je preko 28.000 veterana OVK.

Bljakaj je 11. jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova ove komisije zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

Ramuš Haradinaj je jedan od najvećih protivnika Bljakajeve optužnice. Tužioca koji je zbog pretnji morao da ode sa Kosova nazivao je „fićfirićem“ i „kradljivcem kokošaka“. Ceo proces potresala je opstrukcija.

Ipak, početkom novembra prošle godine, u Peći je osuđeno već osam veterana na uslovne, novčane i dopunske kazne, sa obavezom da vrate sredstva dobijena na osnovu penzije „veterana OVK“, a potom još dvojica u istom mestu. Takođe, kako su kosovski mediji pisali tada, Osnovno tužilaštvo u Peći istražuje preko 7.800 prijava veterana iz „zone Dukađini“ (Metohija), a u međuvremenu neka lica uklonjena su sa ove liste.

Međunarodni predstavnici insistiraju na pravnom epilogu afere.


Tagovi: PravosuđeOVK

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije