10:41, 09.03.2020Izvor: Gazeta Express / KoSSev

Veterani OVK imaju cilj da ukinu Specijalni sud do junaSpecijalnom sudu nije potrebno odobrenje kosovske skupštine za produženje njegovog mandata, jer ovaj sud ima mandat dok ne završi svoj rad, tvrde pravni stručnjaci. Sa druge strane, iz organizacije veterana nekadašnje OVК kažu da Specijalni sud može biti ukinut u junu.

gazeta-veterani-ovk-imaju-cilj-da-ukinu-specijalni-sud-do-juna

Foto: AFP

Predsednik organizacije veterana OVК, Hisni Gucati, kaže da nekoliko meseci sarađuje sa lokalnim i međunarodnim stručnjacima na ukidanju Specijalnog suda.

„Znam da može biti velikih kršenja koja su počinjena tokom osnivanja Specijalnog suda. U razgovoru smo s nekim američkim, britanskim i lokalnim advokatima koji su otkrili kršenja i verovatno će rad ovog suda biti okončan u junu “, rekao je Gucati za RTV Dukađini.

Povremeno je produženje mandata ovog suda takođe bilo predmet rasprave. Ali, Gzim Šalja, sa kosovskog instituta pravde, kaže da vlada i skupština ne mogu odlučivati o produženju mandata Specijalnog suda.

“Prema Ustavu Republike Kosovo, odnosno prema ustavnom amandmanu za osnivanje Specijalnog suda, utvrđeno je da je njegov mandat pet godina, ali mandat se automatski produžava sve dok Specijalni sud ne obavesti Skupštinu i Vladu da je njegov mandat okončan”, rekao je Šalja.

U ustavnom amandmanu, u članu 162, Specijalna veća i Specijalističko tužilaštvo, u stavovima 13 i 14, piše da mandat Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva traje pet godina, osim ako obaveštenje o raskidu u skladu sa Zakonom br. 04 / L-274 bude učinjeno ranije.

U nedostatku obaveštenja o raskidu iz stava 12., mandat Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva nastavlja se sve dok se obaveštenje o raskidu ne izda u skladu sa zakonom br. 04 / L-274 i uz konsultaciju sa vladom.

Rasprava o mandatu specijalnog suda vratila se kao tema nakon razmene pisama sa američkim državnim sekretarom, Majkom Pompeom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, sa zahtevom da se sudi Srbima, dok američki zvaničnik upozorava da će svaki potez opstruisanja ili ukidanja suda imati velike posledice.


Tagovi: Specijalni sudOVK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije