Gazivodska brana bezbedna, mesta panici nema, primenjuje se redovna procedura blagog ispuštanja

Brana na Gazivodama je bezbedna i akumulacija jezera može da primi još metar i po do dva nivoa vode. U pitanju je nasipna brana. Ipak, predostrožnosti radi, na vreme je otvoren preliv, i to ...
Image

Stručnjaci koji kontrolišu bezbednost i ispravnost funkcionisanja obe brane u Zubinom Potoku jezera Gazivode navode da nema mesta panici i da se radi o standardnim predviđenim procedurama koje se preduzimaju kada raste nivo vode.

O tome kakva je situacija na Gazivodama, s obzirom na glasine koje se pornose gradom o ugroženosti jezera, KoSSev je razgovarao sa Markom Vulovićem, direktorom JP „Ibar“.

„Dakle, nije alarmantno, ja imam još mesta za rezervu podizanja vode, ali sam na vreme krenuo da ispuštam vodu i kontrolišem talas. Trudimo se i naravno trudićemo se i dalje da razvučemo to koliko se može, dok ne prođe dotok koji stiže iz pravca Crne Gore i Ribarića. To nam je prioritet“, kaže Vulović.

„Drugim rečima, da ne čekam da se voda podigne do maksimuma pa da nema prostora za delovanje i da moram da puštam 500 kubika, krenuo sam na vreme sad, puštam 100 kubika“, dodaje.

On je potvrdio da je prelaz otvoren, i to samo jedno od četiri polja.

„Voda se kontrolisano ispušta. Ne bi trebalo da se menja nivo. Možda nešto blago bude porastao. Trenutno su i drugi dotoci u opadanju, poput Lučke reke, govorim ovde o situaciji za Zubin Potok. To nam ide u prilog, jedino ako ne bude neke veće kiše ponovo te se desi nešto neočekivano, ali ovako kako je sad, ne bi trebalo da bude neke veće promene ni u Zubinom Potoku ni u Mitrovici“, objašnjava dalje.

Vulović kaže da akumulacija Gazivoda nije dostigla svoj maksimum, iako jeste pređena prelivna tačka.

„Nije došao do maksimuma, ali je prelivna tačka pređena oko 20 i 25 cm, a ta jedna vrata otvorena pa se ispušta taj nivo vode. Mi se trudimo da kontrolišemo taj talas. Pratimo iz sata u sat ceo dan. Nema mesta panici, mi ćemo da se trudimo da tu vodu ispuštamo kontrolisano i preventivno baš da ne bi došlo do toga da jurne neki talas, nego da bude dozirano jer kontrolišemo i na drugoj brani taj protok. On je trenutno 100 kubika. Gledaćemo da ne idemo preko toga, i ako bude da to bude, bude vrlo malo“.

Nasipna brana jezera Gazivode visoka je 107 m, u širini od 460 m i dužine 408 m.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.