19:07 | 02.07.2021 Izvor: AP, Tanjug, RTS

Generalni direktor SZO upozorava: Svet je u opasnom periodu pandemijeGeneralni direktor Svetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Gebrejesus, izjavio je da je svet u vrlo opasnom periodu pandemije Kovida-19, napominjući da je zaraznija delta varijanta identifikovana u skoro 100 zemalja.

generalni-direktor-szo-upozorava-svet-je-u-opasnom-periodu-pandemije

Fabrice Coffrini/AFP

Na konferenciji za novinare, Tedros je rekao da delta varijanta, koja je prvi put pronađena u Indiji, nastavlja da se razvija, mutira i postaje dominantni korona virus u mnogim zemljama, javlja AP.

"Već sam pozvao lidere širom sveta da osiguraju da u ovo vreme sledeće godine 70 odsto svih ljudi u svim zemljama bude vakcinisano", rekao je Tedros i dodao da bi se time efikasno okončala akutna faza pandemije.

Tedros je istakao da je tri milijarde doza vakcine već podeljeno i da je u kolektivnoj moći nekoliko zemalja da pojačaju i obezbede deljenje vakcina.

Do sada je manje od dva odsto vakcina dato siromašnijim zemljama.

Iako su se bogate zemlje, uključujući Britaniju, SAD, Francusku i Kanadu, obavezale da će donirati milijardu vakcina protiv Kovida-19, SZO procenjuje da je za imunizaciju sveta potrebno 11 milijardi doza.
Tagovi: Korona virusSZORegion i svet

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije