Geolog: Potresi u Rumuniji smirivanje seizmičke aktivnosti, ne treba strahovati

Geolog i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dragan Milovanović kaže da mu jučerašnji i današnji zemljotresi koji su pogodili naš region, prevashodno ...
Image

Zemljotres jačine 5,5 stepeni pogodio je danas zapadnu Rumuniju, a osetio se i u Srbiji. Juče su u samo sat vremena susednu Rumuniju pogodila čak tri zemljotresa, Hrvatsku jedan, a dva Srbiju. Najjači je bio u Rumuniji magnitude 5,2.

Prema rečima Milovanovića, druga mogućnost poslednjih zemljotresa u regionu je da se radi o nezavisnim potresima, „jedan prst naše afričke ploče koja se pod nas podgurava došao je napred i tu pogodio, mogućnost je manja, ali je ne treba isključiti“.

Upitan koliko je opasan zemljotres između 5,5 i 5,7 stepeni, on navodi da on „može lepo da prodrma, ako je gradnja solidno urađena, ne bi trebalo da bude materijalne štete i samim tim gubitka većeg broja života“.

A na to da li nam preti opasnost u tom smislu od Rumunije, on kaže da smo u „seizmološkom smislu mi u istoj zoni sa Rumunijom, pa je tu opasnost 50:50, ostaje samo pitanje dubine zemljotresa i ugla pod kojim je izazvana akumulacije energije i njeno oslobađanje, drugim rečima, dubina je jako važna. Ako je plića, energija se oslobađa mnogo brže“.

Na to kako procenjuje jučerašnje uputstvo MUP Srbije za slučaj zemljotresa, on kaže da su to „jako lepe instrukcije, to je minimum koji je neophodan“.

„Svi osetimo strah kada doživimo zemljotres, prvo treba biti priseban, pa onda pratiti uputstva, nikako u hodnik ni u lift, napolju daleko od većih građevina. MUP je jako dobro i sažeto dao uputstvo kako se ponašati tokom zemljotresa“, smatra on.

Na pitanje imamo li razloga da se plašimo zemljotesa, kaže da je optimista i da veruje da nemamo.

„Ne očekuje se geološki i duboko verujem da neće, iako ga bude, ipak su naše zgrade solidno građene, verujem da smo mi dovoljno prisebni i da bismo izašli kao pobednici, ali i zemljotresi i vulkani su deo prirodnog procesa, kad njih ne bude više Zemlja će biti jedna Srem-Bačka i sasvim drugačija nego što je danas“, poručuje geolog.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.