19:55, 13.05.2022 Izvor: KoSSev

Gervala: Nismo dobili nikakvu informaciju o bilo kakvom otpriznanju„Činjenica da o tome govore samo nekoliko sati nakon što se Kosovo prijavilo za članstvo u Savet Evrope, govori o dve stvari: da su na tome radili dugo, za razliku od onoga što su javno iznosili ili da je u pitanju neistinita vest“, poručila je danas kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, povodom navoda iz Beograda, da su četiri zemlje povukle priznanje kosovske nezavisnosti. 

gervala-nismo-dobili-nikakvu-informaciju-o-bilo-kakvom-otpriznanju

Foto: Gazeta Express

Ta vest stigla je danas od srpskog ministra spoljnih poslova, Nikole Selakovića, koji je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost održanoj u Beogradu, izjavio da je predsedniku Srbije predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova.

Upitana o ovoj njegovoj izjavi, Gervala je na konferenciji za medije povodom posete Izraelu, sastanka sa Žozepom Borelom i prijavom Kosova za članstvo u Savet Evrope, kazala da informacije o bilo kakvom otpriznanju, ni od jedne države do sada nisu dobili.

Dodala je da Kosovo, sa druge strane, u pogledu novih priznanja radi sa pet zemalja članica EU koje ga nisu priznale.

„Radimo, a pravilo diplomatije je da se ne daju informacije pre nego što se procesi ne finalizuju. Imamo dosta aktivnosti sa pet zemalja EU, radimo na poseban način. Oni bi takođe uklonili prepreke našoj bržoj integraciji“, poručila je Gervala.

Govoreći o prijavi Kosova za članstvo u Savet Evrope, poručila je da je to proces koji dugo traje, te da je Kosovo u tom procesu načinilo prvi korak.

Istakla je da Kosovo za članstvo u SE već ima podršku mnogih članica Saveta Evrope, kao i da su tu uključene neke zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

„Imamo podršku mnogih država članica SE. Nakon podnošenja zahteva, imala sam sastanke sa ambasadorima zemalja članica SE. Razgovori su bili veoma otvoreni, a u ovoj fazi ambasadori su bitni. Ambasadori koji su priznali Kosovo su iskazali svoju podršku, a bilo je čak i ambasadora zemalja koje formalno ne priznaju Kosovo. I oni su rekli da je članstvo u Savetu Evrope veoma dobro za Kosovo“, izjavila je Gervala.

Kako je dodala, Kosovo je jedno od retkih ili jedino koje je u svoj ustav ugradilo Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

„Optimistični smo da će kolege u Savetu ministara 20. maja podržati zahtev. Кosovo je bilo i biće sastavni deo Evrope i Zapada“, poručila je Gervala.

Podsetimo, Priština je juče preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo „zaslužuje“ da postane član Saveta Evrope“.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Litvaniji ujedno je juče i danas u dva navrata zatražila od predstavnika ovih država podršku u procesu u vezi sa prijavom za članstvo.

Sa druge strane, Beograd se protivi ovakvom potezu Prištine.

„To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma“, prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.

Sa druge strane, iz Stejt departmenta je danas za Glas Amerike povodom Vučićeve izjave da je Priština, zahtevom da se pridruži Savetu Evrope, prekršila odredbe Vašingtonskog sporazuma, rečeno da su „Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete“.

Reakcije su potom pristigle i od dvojice međunarodnih ambasadora u Prištini i Beogradu.

I dok nemački ambasador u Prištini čestita Kosovu za članstvo u SE, francuski ambasador u Beogradu smatra da bi dijalog u Briselu trebalo da bude prioritet, te potez Prištine naziva jednostranim koji Francuska ne podržava.

KoSSev
Tagovi: Priznanje Kosova

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije