Gervala tvrdi: Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao i Putin u Ukrajini

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, kao ...
Image

Ona je na sednici SB UN na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu rekla da je Predsednik Srbije najavio nestabilnost krajem meseca kada će biti završen prelazni rok za zamenu registarskih tablica.

Gervala je dodala da je 90 odsto automobila na Kosovu promenilo registarske tablice, a prema njenim rečima, „Srbi ekstremisti brutalno prate i zastrašuju“ svoje sugrađane.

„Srbija preti lokalnim Srbima koji prihvataju kosovske tablice. Neki od automobila ovih građana su već izgoreli samo zato što su prihvatili registarske tablice. Savet bezbednosti ne bi trebalo da ignoriše ovu činjenicu“, rekla je ona.

Ona je dodala da su od međunarodne zajednice tražili da zaustavi Srbiju zbog podsticanja nasilja krajem ovog meseca.

„Upravo je sekretar Stoltenberg sprečio Vučića da podstakne destabilizaciju. Pretnja nestabilnosti mira dolazi sa jedne strane. Kosovo nije pretilo, već je insistiralo da se Srbija pridržava sporazuma koji je sama potpisala“, rekla je ona.

Rekla je i da je kosovska vlada uspostavila reciprocitet u ličnim dokumentima i registarskim tablicama i da „to nije agresija“.

Optužila je Srbiju da destabilizuje situaciji u regionu, posebno kada je u pitanju Kosovo.

Prema njenim rečima, aktuelni Predsednik Srbije je bio deo „Miloševićeve propagande“, koji je u Skupštini Srbije izjavio: „Na svakog ubijenog Srbina, ubićemo 100 muslimana“.

„Međunarodna zajednica je uznemirena da ideologija ‘srpskog sveta’ na Balkanu može da dovede do novih ratova. Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao i Putin“, rekla je Gervala.

Ona je spomenula vojne manevre koje je Srbija organizovala zajedno sa Rusijom poslednjih godina.

Beta, N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.