GI „Srpski opstanak“ i „Za Zubin Potok“: Pozdravljamo napuštanje kosovskih institucija od strane Srba sa severa

Iz građanskih inicijativa “Srpski opstanak” i “Za Zubin Potok”, saopšteno je da “pozdravljaju iznuđeni potez napuštanja kosovskih institucija sve dok se ne ...
Image

Kazali su da se “građani osećaju nesigurno pored nacionalističkih pretenzija vlade Aljbina Kurtija i nalaze između dve vatre”.

“U više navrata smo izrazili čvrst stav protiv odluke vlade u Prištini i naveli da će upravo takva štetna odluka homogenizovati sve građane. Neka se zvanični Beograd izjasni povodom ove odluke, stavljanjem na glasanje u Narodnoj skupštini predlog o izjašnjavanju o svim briselskim sporazumima, kako ne bi ostalo samo na građanima na Kosovu i Metohiji da ih brane”, navodi se u saopštenju.

Traže da “Vlada Republike Srbije građanima koji izlaze iz institucija obezbedi adekvatna finansijska sredstva zarad lakše egzistencije i nesmetanog funkcionisanja u svakodnevici”.

“Nameće se pitanje kakva će sada biti uloga privremenih organa Republike Srbije i da li ćemo imati lokalne izbore po srpskom Izbornom zakonu. Zahtevamo revidiranje sporazuma o Zajednici srpskih opština, kako bi se tom organu vlasti dodelila izvršna ovlašćenja, a ne ‘puni nadzor’, kako stoji sada”, piše u saopštenju.

Uputili su mobu građanima da “prate stanje na terenu i da svojim ponašanjem ne dozvole stvaranje anarhije na severu Kosova”.

“Pozivamo na mir i uzdržanost od nasilnih radnji. Isto tako apelujemo na međunarodnu zajednicu, Beograd i Prištinu, da hitno iznađu rešenja za novonastalu situaciju kako bi se stanje što pre stabilizovalo. Postavljamo pitanje šta će biti sa Srbima i opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra”, dodali su.

Naveli su da se nadaju da će “Srpska lista iza svojih političkih odluka čvrsto stojati i da neće izvoditi nikakve političke trikove”.

“Tražimo od njih da ovu odluku dodatno ne politizuju, stvarajući još veći razdor među građanima. Pritom zahtevamo da se ograde od sprovođenja sporazuma o energetici i telekomunikacijama, koji bi mogli višestruko da naruše kvalitet života naših građana”, poručuju.

Pozvali su predstavnike Srpske liste da se “izvine zbog decenijskog sprovođenja politike štetne po građane”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.