16:40, 14.04.2022 Izvor: Kim

Gimnazijalci prikupljaju novac za drugare koji ne mogu da plate odlazak na ekskurzijuUčenici Gimnazije u Prištini sa sedištem u Lapljem Selu, pokrenuli su akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate odlazak na ekskurziju. U centru Gračanice postavili su štandove sa slatkišima, pecivima i napicima od čije prodaje bi mogli da prikupe bar deo sredstava. Akciji "Doručak sa gimnazijalcima" odazvale su se i pojedine institucije.

gimnazijalci-u-lapljem-selu-prikupljaju-novac-za-drugare-koji-ne-mogu-da-plate-ekskurziju

Foto: Kim

Na ideju da organizuju akciju ovog tipa, došli su predstavnici učeničkog parlamenta.

"Svesni smo toga da svi naši drugari nemaju dovoljno sredstava da odu na ekskurziju. Mi smo zaista jako složni, bilo bi nam krivo kad bi neki otišli, a da neki ne mogu... Smišljali smo neki način da prikupimo novčana sredstva za one koji ne mogu da odu na ekskurziju, pa smo na sednici parlamenta došli na ideju da organizujemo akciju 'Doručak sa gimnazijalcima'. Javili smo se institucijama, svi su nas podržali, dobili smo neke sponzore", kazala je predstavnica đačkog parlamenta Anastasija Kostić.

Njihov cilj je da se akciji odazove što više ljudi i da se prodajom proizvoda prikupi novac za maturante koji zbog loše finasijske situacije ne mogu na putovanje.

"Mislim da je ovo dobro stanje duha, jer pomažemo jedni drugima, pomažemo se međusobno. Nadamo se da će i mlađe generacije, ako nama bude trebalo, isto tako da pomognu", rekao je učenik treće godine Nemanja Todorović.

"Ova inicijativa pokazuje koliko je sloga bitan faktor, ne samo u razvoju društva, nego i u razvoju naših zajednica, ali i naših škola i odeljenja. Svi treba da reagujemo solidarno, da činimo dobro, kako bi nam se dobro vratilo. Naravno, mi nismo tu da bi smo pokazali nekim drugim školama, već narednim generacijama - kakve principe treba da slede", rekla je učenica druge godine Mila Mihajlović.

Direktor i profesori u Gimnaziji ističu da su ponosni na svoje đake.

"Ovo nije prva akcija ovakvog tipa, mi smo ovakvu akciju organizovali i pre dve godine. Lepo su se deca organizovala, kreativna su", kazala je profesorka ruskog jezika Ljiljana Nerandžić.

"Moram da pohvalim sve učenike koji su uzeli učešće u ovoj humanitarnoj akciji. Pokazali su solidarnost i spremnost da pomognu onima kojima je ta pomoć potrebna", dodao je direktor Dejan Denić.

Maturanti Gimnazije bi na ekskurziju u Republiku Srpsku trebalo da krenu 30. aprila.

Pozivu gimnazijalaca da se pridruže današnjoj akciji odazvali su se Opština Gračanica, Privremeni organ opštine Priština, Dom kulture "Gračanica" i Narodno pozorište u Prištini.
Tagovi: ŠkolaLaplje SeloNovacAkcija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije