10:50, 03.07.2020Izvor: Beta / Insajder / Radio Kontakt Plus

Godfri: “Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”Ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri, ocenio je da je uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate i da nema razloga za odlaganja.

godfri-pomirenje-beograda-i-pristine-na-dohvat-ruke

Foto: Insajder / Srđan Ilić

U intervjuu za magazin CorD, Godfri je rekao da bi ova saradnja ojačala poverenje između dve strane i dovela i do unapređenja saradnje u drugim oblastima. 

“Možda nam je stvarno pomirenje između Beograda i Prištine na dohvat ruke. Nema razloga za dalja odlaganja", rekao je Godfri.

Na pitanje kakva je sudbina angažmana dvojice američkih izaslanika za region i dijalog Beograda i Prištine, u slučaju promene u Beloj kući nakon novembarskih izbora, Godfri je rekao da "povratak dijalogu Beograda i Prištine nije partijsko pitanje" i da ne očekuje nikakve promene u stavu SAD, jer su "stabilnost i napredak u regionu ciljevi koje podržavaju obe glavne političke partije u Americi".

"Ne mogu da komentarišem same izbore, ali uveravam vas da će ovaj region u svakom slučaju ostati značajan za Vašington, kao i za moj tim u Ambasadi SAD u Beogradu, bez obzira na ishod izbora u novembru. Svi mi ćemo nastaviti da pružamo podršku miru, napretku i evropskoj budućnosti ljudi u ovom regionu", rekao je Godfri.

Na pitanje da li je realno da do američkih izbora bude postignut bar nekakav sporazum Beograda i Prištine, Godfri je rekao "zašto da ne".

"Meni se čini da je sasvim realno da predstavnici obe strane žele da sklope trajan dogovor koji bi unapredio živote građana i doneo stabilnost regionu. Nastavak tenzija sprečava mogućnost za dalji rast i napredak svih u regionu. Svi mi, uključujući specijalnog predsednikovog izaslanika (predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda) Grenela, Belu kuću, Stejt department i moj tim u Ambasadi u Srbiji, delimo ubeđenje da je uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate", zaključio je Godfri.
 


Tagovi: SADDijalogSporazum BG - PRAmbasadaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije