23:07, 22.05.2020Izvor: Beta

Godfri: SAD očekuju rešavanje slučajeva paljenja ambasade i ubistva braće BitićiAmbasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići.

godfri-sad-ocekuju-resavanje-slucajeva-paljenja-ambasade-i-ubistva-brace-bitici

FoNet

"Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja biti osudjeni", rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

On je naveo da se veliki deo pomoći koju Sjedinjene Države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog i da je to posao nadležnih organa.

Ona je izrazila nadu da SAD prepoznaju kooperativnost srpske vlade u vezi ovih slučajeva.

"Mislim da idemo u dobrom pravcu odnosa i da će nadležne institucije uraditi svoj posao onako kako se to radi u demokratiji", rekla je Joksimović.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice.

Posle odslužena kazne pušteni su iz zatvora, a potom ubijeni.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.


Tagovi: PravosuđeSAD

Povezane vesti
Najčitanije


11:57, 28.07.2020


Najnovije