09:25, 21.11.2019Izvor: Večernje novosti / RTS

Godina poniženja Evrope na Kosovu: Svi ćute na takse od sto odstoPolitički predstavnici Srba, kosovske takse na robu iz Srbije, ocenjuju kao neuspeh međunarodne zajednice.

godina-ponizenja-evrope-na-kosovu-svi-cute-na-takse-od-sto-odsto

Foto: Večernje novosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje za "Novosti", da je godišnjica uvođenja anticivilizacijskih taksi, godišnjica neuspeha dela međunarodne zajednice da na prostoru Zapadnog Balkana osigura poštovanje vrednosti na kojima počiva savremena Evropa.

“Jednoj samovoljnoj grupi albanskih političkih lidera u Prištini dozvoljeno je da krši CEFTA i mnoge druge sporazume iza kojih je svojim autoritetom stala EU. Osim što je srpski narod na KiM doveden u situaciju da se dovija da obezbedi goli opstanak, a Srbija podnela ogromnu ekonomsku štetu zbog samovolje Prištine, još veću štetu su pretrpela nastojanja da se problemi u regionu rešavaju dijalogom. Takse su za posledicu imale potpun gubitak kredibiliteta Prištine kao strane u dijalogu i razotkrile želju separatista da svoju volju nameću jednostranim manifestacijama sile”, kazao je Đurić.

To što Evropa ćuti čitavu godinu na otvoreno kršenje njenih osnovnih tekovina, šef srpske diplomatije Ivica Dačić vidi kao "nastavak nekažnjenog ponižavanja administracije EU od strane Albanaca koji su pred očima Zapada u mrtvo slovo na papiru pretvorili i Briselski sporazum":

“Bez ukidanja tih suludih tarifa neće biti ni elementarnih uslova za nastavak dijaloga. A posebno su licemerna očekivanja Zapada da Beograd suspenduje lobiranje za povlačenje priznavanja Kosova ako Priština ukine takse. Moramo se čuvati te zamke, jer ako Albanci to zaista urade, to se ne može posmatrati kao ustupak, nego isključivo kao povratak na civilizacijske norme EU”, istakao je Dačić.

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je za proteklih godinu dana, otkako je Priština uvela takse na srpsku robu, na Kosovo izvezeno manje srpske robe u vrednosti 395,7 miliona evra, a da je najveća šteta što će biti teško da se ta roba ponovo plasira na kosovsko tržište kada se one ukinu.

Ljajić je, gostujući na RTS, rekao da su najveće gubitke zbog taksi, u periodu od 21. novembra prošle do 21. novembra ove godine, pretrpeli NIS i Železara iz Smedereva. 

Prema njegovim rečima, na Kosovu više i nema proizvoda prehrambene industrije iz centralne Srbije, u isto vreme, duplo je porastao izvoz na Kosovo robe iz Grčke, Mađarske, Bugarske, Hrvatske i Slovenije, kao i za pedeset odsto iz Makedonije.

Ljajić je naveo i da su gubitnici kupci na Kosovu, jer više plaćaju robu koja je tu došla kao zamena, čime se samo pokazuje da su takse bile političko-populistički potez protivan ekonomskoj logici.

Na pitanje o "malom Šengenu", i da li u njega može da se uključi Kosovo, on je rekao da ideja "malog Šengena" nije da se prave dogovori sa bilo kojom zemljom pojedinačno.

Prema njegovim rečima, zamisao je da svi budu deo te ideje, ali da Kosovo ne želi da bude njen deo.

Kako je naveo, kupci bi imali jeftiniju robu zbog veće konkurencije, lakše bi se dolazilo do radne snage, a puno bi se uštedelo na troškovima transporta jer se najviše vremena prodje u čekanju na granicama.

PKS: Šteta oko 400 miliona evra

Prema podacima Privredne komore Srbije, za godinu dana koliko se primenjuje takse,srpska privreda pretrpela je štetu od oko 400 miliona evra. Za toliko je robe manje isporučeno na teritoriju Kosova i Metohije.

Inače, sve do uvođenja taksa, vladao je trend rasta plasmana robe proizvodene u centralnoj Srbiji na tržište KiM, i to za 8,2 odsto.


Tagovi: Ivica DačićMarko ĐurićRasim Ljajić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije