09:25, 21.11.2019Izvor: Kosovo Online

Godinu dana od uvođenja takse na robu iz Srbije - šteta 100%Kada je 21. novembra 2018. godine kosovska vlada donela odluku o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz srpske robe, malo ko je mogao da pretpostavi da će čitavu godinu kasnije ova mera i dalje biti na snazi, uprkos svim nelogičnostima, rušenju međunarodnih sporazuma i pravila, posledicama koje je proizvela na obe strane i brojnim pozivima sa svih krajeva sveta za njeno ukidanje.

godinu-dana-od-uvodenja-takse-na-robu-iz-srbije-steta-100

Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Ipak, taksa je i dalje tu, oko nje se i dalje lome koplja u političkoj areni, a građani i privreda, koji trpe najveće posledice ove mere, i dalje čekaju da im neko odgovori na prosto pitanje - kako je moguće da se keks, čokolada, prašak za veš, brašno ili ulje u 21. veku razlikuju po etničkoj pripadnosti i sprečava se da stignu do potrošača.

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović, ističe da su takse od 100 odsto na robu iz Srbije najviše pogodile građane, ali da velike gubitke trpe i proizvođači.

Petrović: Svima treba slobodno tržište

“Stanovništvo je to najviše osetilo zbog nedostatka kvalitetnih proizvoda, ali i zbog poskupljenja, pre svega na jugu Kosova. Posebno je otežan rad privrednicima, ali i tu je situacija različita na severu i na jugu. Južno od Ibra sve je manje srpske robe, dok na severu ima potrebnih namirnica srpskih proizvođača“, rekao je Petrović za Kosovo Onlajn.

Komentarišući izjavu predsednika privredne komore Kosova Berata Rukićija, da će ukoliko dođe do sporazuma između Beograda i Prištine kosovska preduzeća imati veći izvoz, Petrović kaže da je to normalna težnja privrednika.

„Mi se zalažemo za slobodnu trgovinu, da se roba odavde šalje u centralnu Srbiju i da iz centralne Srbije roba dolazi na Kosovo. Svi težimo Evropskoj uniji i težimo slobodnom trgovinskom sistemu“, zaključio je Petrović.

Skenderi: Pokazali smo mišiće, ali ekonomija trpi

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Prištini Nagip Skenderi, ocenjuje da su takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije bile politička odluka koja je nanela štetu kosovskoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, kosovska Vlada je bila prinuđena da uvede “zaštitne mere”, jer je Srbija blokirala učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

“Tako da je Kosovo nekako pokazalo mišiće kada su uvedene takse, da je kao država, i takse su ostvarile ciljeve u odbrani suvereniteta i integriteta”, kaže Skenderi.

Međutim, on ukazuje da su se takse loše odrazile na ekonomije Kosova i Srbije i ističe da je neophodno obezbediti slobodan protok robe.

“Na ekonomskom nivou zna se da to nije bilo dobro ni za Srbiju ni za Kosovo. Ekonomija sad, u globalnom vremenu, treba da ide bez carine, bez takse, bez ograničenja, bez granica”, kaže Skenderi.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije