13:30, 22.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Godišnjica kidnapovanja rudara kopa Belaćevac: 22 godine neravnopravne borbe za istinuNi 22 godine od prvog masovnog kidnapovanja Srba na KiM - otmice radnika površinskog kopa "Belaćevac" kod Obilića, njihova sudbina još uvek nije rasvetljena, a članovi porodica ne znaju šta se tačno dogodilo sa njihovim najmilijima.

godisnjica-kidnapovanja-rudara-kopa-belacevac-22-godine-neravnopravne-borbe-za-istinu

Radio Kontakt Plus

Polaganjem venaca na spomenik "Istina" u Kosovskoj Mitrovici, članovi porodica i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, obeležili su danas 22 godine od prvog masovnog kidnapovanja Srba na KiM - otmice radnika površinskog kopa "Belaćevac" kod Obilića, u sastavu Elektroprivrede Srbije.

Na ovaj način odali su poštu svim stradalima i nestalima pre, tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji. 

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM, Milorad Trifunović kaže da niko ne želi da im pomogne u rasvetljavanju sudbine nestalih.

“Naslušali smo se praznih priča, lažnih obećanja… Stojimo danas sa ubijenom nadom, da ne kažem beznadežni da će ikada biti razjašnjeno gde su i kada stradali naši najdrži i gde se nalaze danas. Više nismo u mogućnosti da molimo bilo koga za pomoć. Jasno se pokazuje da nama niko ne želi niti hoće da pomogne. Tražimo istinu, zasipaju nas lažima, pred našim očima uništavaju dokaze, ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu i ubeđuju da se to nama samo čini, da živimo u zabludi”, rekao je Trifunović.

Trifunović je podsetio na iskopavanja na lokaciji Žilivode, gde se sumnjalo da se nalaze ostaci kidnapovanih rudara sa Belaćevca i još 21 osobe, koje je trajalo četiri godine, ali nakon završetka kopanja, na ovom lokalitetu izbio je požar, za koji iz Udruženja kidnapovanih i nestalih sumnjaju da je podmetnut, i svi dokazi su uništeni.

“Mi se još nismo oporavili od šoka, da su dokazi izbrisani sa lica zemlje, da su naši mrtvi ponovo oskrnavljeni i zapaljeni, da od njih ni prah ne ostane. A prištinske vlasti, ili bolje rečeno sudije, kadije i krvnici naših najmilijih, sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su zvanično saopštili da na Žilivodama nema ljudskih ostataka. I sve se to dešavalo pred međunarodnim predstavnicima, supervizorima, mirotvorcima… šta bi tek bilo da oni nisu bili tu, ne znam, ali zar ima nešto gore od ovoga za nas koji tragamo za istinom”, upitao je Trifunović. 

Naša priča se ovde ne završava, naša agonija se nastavlja, mi i dalje tragamo, istakao je on.

“Ali, kada kažem – idemo dalje, tražićemo ih do poslednjeg, a tragamo za još 1.647 ljudi, primećujemo da stojimo u mestu, ili tačnije, vraćamo se na početak. Nada poslednja umire i niko ne može da nam oduzme pravo da se nadamo, a mi ćemo tragati dok ne pronađemo i poslednjeg”, poručio je Trifunović.  

Petar Brakus iz Nedakovca sa tugom se seća tog dana.

“Izgubio sam dobre prijatelje, svaki dan smo bili zajedno, sve su to bili mladi ljudi, sve sam ih znao… Kidnapovani su kad su krenuli iz Dobrog Sela za Belaćevac, autobus je zaustavljen na putu negde kod Ade. Brzo smo čuli šta se dogodilo, reagovali smo, odmah se diglo sve, ali više nikad ni traga ni glasa od njih”, ispričao je Brakus.

Na današnji dan 1998. godine nestalo je 9 radnika kopa "Belaćevac" termoelektrane Obilić i jedan koji je tog dana trebao da zasnuje radni odnos. 

Na putu do svog radnog mesta, kidnapovani su: Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić, Žarko Spasić i Božidar Lempić.

Ukupno je na KiM ubijeno 57 i kidnapovano 27 srpskih radnika Elektroprivrede Srbije.Tagovi: Nestali

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije