Godišnjica (samo)proglašenja nezavisnosti Kosova

Od (samo)proglašenja nezavisnosti Kosova prošlo je 15 godina. Tim povodom predviđene su brojne manifestacije. 
Image

Obeležavanje godišnjice počelo je svečanom sednicom Vlade, nakon čega je usledilo podizanje zastave Kosova, kao i odavanje počasti pred spomenik nestalim licima u Prištini.

Kurti: Kosovo ponosno na prava koje daje manjinama

Kosovski premijer, Aljbin Кurti, rekao je da je ovoga puta obeležavanje počelo sednicom vlade jer želi da prenese poruku da je Кosovu, pored praznika, potreban i rad, te da je “naša nezavisnost postignuta ratom i žrtvom, ali će naša nezavisnost rasti kroz rad”, prenosi Koha.

Кurti je naveo da je Кosovo na ovu godišnjicu “ponosno na prava koja daje etničkim manjinama”, dodajući da “nigde u Evropi manjine ne uživaju veća prava kao na Кosovu”.

“Na nama je da vodimo računa da se ovaj balans ne naruši eksperimentalnim formulama, koje gde god da su isprobane, nisu donele dobre rezultate“,, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je poručio da na 20. godišnjicu nezavisnosti žele da se umnože razlozi zbog kojih mladi biraju Кosovo za budućnost.

“Кosovo je primer demokratije u ovom problematičnom regionu kao što je Balkan. Ako u drugim zemljama institucije daju model, na Кosovu model daju građani i institucije pokušavaju da ih slede. Naša nezavisnost je rezultat naše viševekovne istorije“, zaključio je Kurti.

Proslava će se nastaviti odavanjem počasti pred grobom bivšeg predsednika Ibrahima Rugove, Ademu Demaćiju i Memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“.

U 11.00 sati uslediće svečana sednica skupštine, dok je za sat kasnije predviđen defile trupa Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije na glavnom trgu u Prištini.

Nešto posle 16.00 časova previđeno je paljenje 1.133 sveće ispred Narodnog pozorišta u Prištini u znak sećanja na decu poginulu u sukobu.

Proslava Dana nezavisnosti završava se velikim koncertom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 17. februara 2008. godine. Na vanrednoj sednici kosovske skupštine za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih poslanika.

Kosovo je od 1999. godine, posle NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, bilo pod upravom Ujedinjenih nacija. Istog dana nezavisnost su priznale Sjedinjene Američke Države i neke od najvećih država Evrope.

Čestitke međunarodnih zvaničnika

Međunarodni zvaničnici uputili su čestitke kosovskoj predsednici, Vjosi Osmani, povodom 15. godišnjice nezavisnosti Kosova.

Bajden: Pozdravljamo prihvatanje evropskog predloga od strane Prištine

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, u svojoj čestitki je naveo da “u ime naroda SAD” upućuje najbolje želje povodom 15. godišnjice nezavisnosti Kosova.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, Kosovo i SAD su ojačale demokratske institucije kako bi obezbedile podjednako efikasno dobro upravljanje, vladavinu prava i mogućnosti za građane obe naše zemlje“, naveo je Bajden.

Kada je u pitanju dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Bajden je ponovio da SAD pozdravljaju prihvatanje evropskog predloga od strane Prištine.

“Pozdravljamo vašu podršku predloga za normalizaciju, sa mogućim ciljem uzajamnog priznanja, koji će pomoći obezbeđivanju mirnije i prosperitetnije budućnosti za ljude i Kosova i Srbije“, poručio je Bajden u čestitki Osmani.
Bajden je izrazio podršku integraciji Kosova u evroatlantske stukture, kao i dijalogu sa Srbijom, navodi se u čestitki predsednika SAD-a.

Makron: Od ključnog značaja nastavak razgovora Beograda i Prištine

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, poručio je da je od ključnog značaja nastavak razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Makron je u svom pismu ohrabrio Kosovo da odlučno nastavi napore u oblasti jačanja vladavine prava i evropskih integracija.

“Nova geopolitička situacija stvorena ratom usled ruske agresije u Ukrajini naterala je Evropsku uniju da ojača svoju političku, ekonomsku i bezbednosnu posvećenost Zapadnom Balkanu. Upravo to je bio prioritet našeg predsedavanja EU u prvoj polovini prošle godine. U tim teškim uslovima pretnji i problema ohrabrujem Kosovo da nastavi odlučno napore preduzete u jačanju vladavine prava, kako bi podstaklo evropsku integraciju. U tome možete računati na nas”, naglasio je Makron u čestitki.

Makron je pozdravio i to što je Kosovo ugostilo novinare, ali i izbeglice iz Ukrajine.

Štajnmajer: Zajednički cilj – integracija Kosova u međunarodnu zajednicu

Čestitku povodom Dana nezavisnosti Kosova uputio je i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji je, između ostalog, pomenuo angažovanje Kosova za evropske vrednosti. 

“Srećan sam što smo prošle godine tokom samita Berlinskog procesa u Berlinu potpisivanjem tri regionalna sporazuma o mobilnosti uspeli da postignemo uspeh i napravimo dobar korak napred u stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta značajnog za ekonomski razvoj regiona”, naveo je. 

Zajednički cilj Kosova i Nemačke ostaje integracija Kosova u međunarodnu zajednicu, poručuje nemački predsednik. 

“Nemačka podržava evropsku perspektivu Kosova”, naveo je Štajnmajer u pismu.

Dodaje da dijalog sa Srbijom, uz posredstvo Evropske unije, ostaje suštinski izazov za Kosovo kako bi se normalizovali odnosi.

“Spremnost obe strane na konstruktivnu saradnju i mirnu koegzistenciju ostaje od suštinskog značaja za put ka EU. Na ovaj način možete biti sigurni da imate podršku Nemačke kao pouzdanog partnera Kosova“, navodi se u čestitki Štajnmajera.

Čarls III: Radujem se nastavku toplog prijateljstva

Kralj Ujedinjenog Kraljevstva Severne Irske i Velike Britanije Čarls III, takođe je uputio čestitku kosovskoj predsednici Vjosi Osmani povodom Dana nezavisnosti.

“S nestrpljenjem očekujem nastavak toplog prijateljstva i snažnog partnerstva između naše dve zemlje dok se suočavamo sa ovim izazovnim vremenima”, navodi se u kratkom pismu Čarlsa III.

Matarela: Hitno postići normalizaciju odnosa sa Srbijom

Čestitka je pristigla i od italijanskog predsednika Serđa Matarele, uz poruku da je hitno potrebno postići normalizaciju odnosa sa Srbijom.

“Trenutni evropski kontekst čini sve hitnijim postizanje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Iskreno se nadam da će evropski predlog sporazuma biti prihvaćen. To je takođe u korist evropske perspektive, što Italija snažno podržava”, napisao je Matarela.

Matarela je u pismu istakao i dobre odnose između Kosova i Italije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.