Godišnjica smrti Slobodana Miloševića

Nekadašnji predsednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije, osnivač i lider Socijalističke partije Srbije - Slobodan Milošević, preminuo je na današnji dan 2006. godine u ...
Image

Milošević je bio na vlasti nešto duže od deset godina.

Njegova vladavina počela je govorom na Gazimestanu 28. juna 1989. godine, povodom obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke, kojem je navodno prisustvovalo milion ljudi.

U decembru 1990. godine, kao kandidat Socijalističke partije Srbije, na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u našoj zemlji Milošević je dobio 65,34 odsto glasova i postao prvi predsednik Republike Srbije.

U Saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine bio je izabran za predsednika SR Jugoslavije.

Slobodan Milošević je 2000. godine poražen od kandidata Demokratske opozicije Srbije, Vojislava Koštunice, na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Tada nije želeo da prizna poraz, što je dovelo do masovnih protesta širom Srbije, završenih 5. oktobra velikim skupom ispred Skupštine SRJ.

Milošević je bio inicijator promene ustavnog položaja autonomnih pokrajina unutar Srbije i jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma, kojim je posle pet godina zvanično završen rat na prostoru Jugoslavije.

Povezivan je sa ubistvom Ivana Stambolića i četvorostrukim ubistvom na Ibarskoj magistrali, kao i sa direktnim ili indirektnim uticajem na dešavanja na svim ratištima u nekadašnjoj Jugoslaviji, naročito sa događajima u Srebrenici i Vukovaru.

Milošević je uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a Haškom tibunalu izručen 28. juna iste godine, gde mu je suđeno za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Suđenje je počelo 12. februara 2002. godine i tokom tog procesa branio se sam.

Sudski proces prekidan je više od 15 puta zbog Miloševićevog zdravstvenog stanja, a obustavljen je nekoliko dana nakon njegove smrti.

Preminuo je u Ševeningenu od posledica infarkta, 11. marta 2006. godine.

Po želji njegove familije, a nakon odbijanja zahteva da bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Bivša portparolka tužilaštva u Hagu, Florens Artman, tvrdila je deceniju kasnije da se Milošević sam trovao lekom „Rifampicin” kako bi pogoršao svoje zdravstveno stanje i bio pušten da se brani sa slobode.

Slobodan Milošević je autor knjige „Godine raspleta“, koja je prevedena na nekoliko stranih jezika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.