Godišnjica streljanja nedužnih civila u Šumaricama

Navršava se 81 godina od streljanja u kragujevačkim Šumaricama kada je nastradalo oko 3.000 civila, među kojima je bilo 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije. Kod ...
Image

Streljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu.

Ono je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Iako je te jeseni u Srbiji bilo više slučajeva masovne odmazde nad nedužnim stanovništvom, streljanje u Kragujevcu uzdiglo se do simbola svih tih stradanja – načinom izvršenja, delimično strukturom streljanih, reakcijom u javnosti za vreme rata i odnosom prema ovoj tragediji posle rata, sve do današnjih dana.

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodiće danas državnu ceremoniju polaganja venaca povodom Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Pre polaganja venaca na spomenik „V-3“ kragujevačke gimnazije, biće održan moleban u spomen-parku „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama.

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine.

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ izgrađen je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije.

„Veliki školski čas“ kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine.

Tada je izvedena poema Duška Radovića „Crni dan“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.