Godišnjica vazdušnog napada nacističke Nemačke na Beograd

Na današnji dan 1941. godine Treći rajh je napao Kraljevinu Jugoslaviju. U vazdušnim udarima nacističke Nemačke razoren je Beograd. Poginulo je nekoliko hiljada ljudi, uključujući i 11 ...
Image

Naredbu za vazdušni napad na Beograd izdao je Adolf Hitler – tadašnji kancelar i vođa Trećeg rajha.

Povod je bio Martovski puč, kojim je zbog pristupanja Trojnom paktu, sa čela Kraljevine Jugoslavije svrgnuto tročlano kraljevsko namesništvo predvođeno knezom Pavlom Karađorđevićem.

Napad Trećeg rajha na Beograd počeo je 6. aprila 1941. godine oko 06:45 snažnim udarima vazduhoplovnih snaga, specijalnim dejstvima i brzim prodorima oklopno-mehanizovanih jedinica.

Više od 450 nemačkih bombardera, praćenih lovačkom avijacijom, poletelo je sa aerodroma iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Posle prvog ranog jutarnjeg udara usledila su još tri talasa bombardovanja, nastavljenog tokom noći, a onda i 7. aprila.

Piloti 6. lovačkog puka Jugoslovenskog vazduhoplovstva uspeli su da obore 13 fašističkih aviona, ali je vazdušna odbrana Beograda bila nemoćna pred mnogostruko jačim neprijateljem.

Koliko je tačno ljudi stradalo – ne zna se. Broj poginulih se razlikuje po navodima i dokumentima.

Pretpostavlja se da je u prvom naletu bombardera poginulo oko 2.500 Beograđana.

Više stotina stradalo je u skloništima u porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku.

Bombe su razarale državna, civilna i vojna nadleštva, industrijske i infrastrukturne objekte, ustanove kulture, stambene četvri, bolnice, podzemna skloništa…

Uništeno je 800 zgrada, a teže oštećeno oko 2.000 objekata.

Namerno je uništena Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832. godine, sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne rukopise i druga dela od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu.

Piloti Kraljevskog vazduhoplovstva izveli su kontraudar na ciljeve u Austriji, Mađarskoj, Albaniji…

Rat koji je počeo 6. aprila bombardovanjem Beograda, završen je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podelom Jugoslavije između Sila Osovine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.