09:05, 16.02.2022 Izvor: RTS

Godišnjica zločina u Livadicama kada je poginulo 12 putnika "Niš ekspresa"Na današnji dan pre 21 godinu u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao.

godisnjica-zlocina-u-livadicama-kada-je-poginulo-12-putnika-nis-ekspresa-3

Foto: Reuters

U napadu je na licu mesta poginulo desetoro ljudi, a još dvoje je povredama podleglo kasnije.

U napadu su poginuli - Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Kosovski Vrhovni sud je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba, koji su bili u autobusu "Niš ekspresa".

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK.

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa KiM u pratnji Kfora išli na zadušnice u Gračanicu.  
Tagovi: SrbiPodujevoGodišnjicaZločin

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije