Godišnjica zločina u Livadicama

Navršavaju se 22 godine od miniranja autobusa "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, kada je stradalo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba, koji su ...
Image

Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2001. godine u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice, podseća Kim.

U napadu je na licu mesta poginulo deset ljudi, a još dvoje povredama je podleglo kasnije.

Najmlađa žrtva nerasvetljenog zločina u Liovadicama bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Vinovnici napada na autobuse u Livadicama do danas nisu pronađeni. Jedini osumnjičeni Fljorim Ejupi oslobođen je optužbi od strane Vrhovnog suda iako je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

“Istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom”

“Činjenica da dvadeset i dve godine međunarodne organizacije i privremene institucije samouprave u Prištini nisu u stanju da pronađu i kazne nalogodavce i izvršioce ovog terorističkog napada, ali ni ubice srpske dece u Goraždevcu, četrnaest žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću, odgovorne za skoro svakodnevno paljenje i rušenje srpskih kuća i skrnavljenje crkava i manastira, obesmišljava svaku priču o vladavini prava i pravde na Кosovu i Metohiji, ali predstavlja i kristalno jasno svedočanstvo o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije očekuju i zahtevaju od međunarodne zajednice i nadležnih organa da se što pre obnovi istraga o ovom i o svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne, što bi, dodaju, žrtvama, napokon donelo mir, a porodicama trunku utehe. 

“I na kraju, danas, kada se sa tugom i bolom sećamo žrtava ovog bezumnog napada, poručujemo da Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda, ali da sa pravom smatraju da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i bez stvaranja političke klime u kojoj se neće pretiti nekim novim nasiljem i novim zločinima”, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.