Gončarenko iz PR poziva Ukrajinu da prizna Kosovo, nudi svoju pomoć

„Ukranija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, jer ste se za to borili. Učiniću sve što mogu da u tome pomognem. Kosovo je Evropa, verujem da ćemo ovo zajedno ...
Image

Kosovska skupština održala je danas plenarnu sednicu kojoj je prisustvovao i ukrajinski poslanik, Oleksej Gončarenko. Sednica je počela minutom ćutanja u čast poginulih u ratu u Ukrajini, a prisutnima se potom obratio gost iz Ukrajine.

U skupštinskoj sali u Prištini ponovio je ono što je nedavno kazao i na sednici Saveta Evrope – kada je pozvao 12 članica ovog tela koje nisu priznale Kosovo da to i učine – „Kosovo je Evropa“.

Gončarenko je poručio i da se saoseća sa građanima Kosova, jer su i oni „bili deo genocida“, te naveo da je i nekoliko ukrajinskih vojnika u sastavu KFOR-a poginulo dok su se „borili za nezavisnost Kosova“.

„Narod Kosova se borio za nezavisnost, i mi se borimo za nezavisnost. Ukrajina treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu jer ste se za to borili. Učiniću sve da u tome pomognem. Kosovo je Evropa, verujem u ovo i zajedno ćemo ovo završiti“, poručio je ukrajinski poslanik sa skupštinske govornice.

Gončarenko je obećao i podršku Kosovu za članstvo u Savet Evrope.

Ovaj ukrajinski poslanik je avgusta meseca podneo parlamentu svoje zemlje predlog zakona o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Istog meseca je u intervjuu za KTV pozvao poslanike svoje zemlje da u narednom periodu glasaju za priznanje Kosova. Takođe, tada je optužio Srbiju da se ponaša kao „Putinov trojanski konj usred Evrope“.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.