16:42 | 14.05.2022 Izvor: Radio Goraždevac

Goraždevac: Litijom i kupanjem u reci obeležena seoska slavaLitijom i tradicionalnim kupanjem krstonoše, u Goraždevcu je i ove godine obeležena seoska slava.

gorazdevac-litijama-i-kupanjem-u-reci-obelezena-seoska-slava

Foto: Radio Goraždevac

Slavlje je započeto službom u crkvi Presvete Bogorodice.

Liturgiju je služio paroh goraždevački Nenad Našpalić. uz pomoć sveštenika budvanskog, Petra Cerovića.

U litijama su, pored meštana, učestvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani.

Ove godine bilo je znatno više učesnika litije, ali i gostiju koji ovog vikenda borave u Goraždevcu.

"Presrećna sam što sam danas ovde. Svake godine dolazim, odavde sam, prelepo je i treba ovo doživeti", rekla je Svetlana Krstović koja trenutno živi u Beogradu.

"Ovo je prelepo, prvi put sam ovde. Drago mi je da ova srpska sredina ima puno mladih ljudi", dodao je Mlađan Rašić iz Dobrotina.

Obeležavanju seoske slave prisustvovali su predstavnici Bijeljine, lokalnih samouprava na Kosovu i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić.

"Srećan sam što sam sa svojim narodom u Metohiji. Nacionalni identitet čitavog srpskog naroda, pa i onih koji su u rasejanju, počiva na kosovskom zavetu koji nas sve spaja. Danas na Kosovu i Metohiji ima naših sunarodnika koji su spremni da se bore za taj zavet, za svoje kuće...", rekao je Mandić.

"Ovo je za mene sasvim novo iskustvo, predivno se osećamo i ja i moji prijatelji... Ovo je veliki dan, ne samo za Goraždevac, već i preostale Srbe u Metohiji", dodao je predsednik Privremenog organa opštine Đakovica, Milenko Jovanović.

"Bili smo na litirgiji, učestvovali u litiji, svi ti običaji su stvarno predivni... Mi iz Republike Srpske na poseban način doživljamo kolevku svog naroda", kazao je Predrag Petričević iz Gradske uprave Bijeljine.

Sveti prorok Jeremija važi za zaštitnika Goraždevca.

Porodica Vučetić je bila ovogodišnji domaćin. Slavski kolač će naredne godine pripremiti porodica Kastratović.
Tagovi: SlavaSrbiGoraždevac

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije