09:47, 14.05.2020Izvor: Radio Goraždevac

Goraždevac obeležava Svetog Jeremiju, nema svečanosti i tradicionalnog okupljanjaŽitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.

gorazdevac-obelezava-svetog-jeremiju-nema-svecanosti-i-tradicionalnog-okupljanja

Foto: Radio Goraždevac

Iako naviknuti da ovaj praznik obeleže na tradicionalni i jedinstven način, za koji se veruje da je star više stotina godina, Goraždevčani će praznik obeležiti samo sa ukućanima u krugu porodice, usled mera protiv pandemije korona virusa.

Za razliku od prošle godine, ove godine će, kako je najavljeno, desetak ljudi krenuti u litiju, obeležiti „zapise“, urezivanjem krsta u starim stablima drveća pred kojima se čita jevanđelje.

Na građane je apelovano da ne iznose trpeze pored svojih kapija, kako je to po običaju bilo do sada, i da se ne pridružuju litiji koju će predvoditi sveštenik, jer će ona u tom slučaju biti prekinuta.

Ovogodišnja slava Goraždevca, Sveti Jeremija, obeležava se bez brojnih gostiju koji potiču iz ovih krajeva, a koji su godinama unazad dolazili u selo za praznik.

Žitelji Goraždevca veruju da je Sveti Jeremija njihov zaštitnik, zahvaljujući kojem je ovo selo opstalo i u najtežim vremenima.

Svetom proroku Jeremiji posvećena je jedna od najstarijih srpskih crkava - brvnara iz 14. veka, na koju su Goraždevčani ponosni.


Tagovi: SPC

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije