Goraždevac: Pored kukuruza i pšenice, poljoprivrednici sade i druge biljke

Ne treba se bazirati samo na kukuruz i pšenicu, već pokušati i sa drugim biljnim kulturama koje bi zbog plodne zemlje mogle da donesu veći prihod porodicama koje se bave poljoprivredom, ...
Image

Mladen Stevanović iz Goraždevca pre nekoliko godina, pored kukuruza i pšenice, počeo je da se bavi proizvodnjom jagode, a prošle godine zasejao je i borovnicu.

Stevanović kaže da sve što ga zanima o uzgajanju borovnice nalazi na Internetu.

„Trenutno smo počeli da orezujemo borovnicu. Prošle godine smo je posadili na proleće. S obzirom na to da imamo malo znanja o njoj, osim onoga što vidimo na Internetu, tako da nismo 100 odsto sigurni u način. Sad trenutno samo otklanjamo listove i grane od prošle godine“, kaže Stevanović.

On dodaje da trenutno ima 40 ari borovnica, ali da planira da poveća broj sadnica.

„Imamo i pšenicu i kukuruz i jagode nekih 60 ari, dok borovnice imamo 40 ari. S obzirom na to da je dosta isplativa, to ne znamo, ali je lakša za rad od jagode, pa smo mislili da proširimo ovde gde je jagoda“, rekao je Stevanović za Radio Goraždevac.

Kada je radna snaga u pitanju, Stevanović kaže da mu dosta pomažu supruga i deca, ali je ponekad neophodno i platiti radnike.

„Imamo radnu snagu, supuga, deca i ja radimo. Deca su trenutno u školi, tako da oni uglavnom za vikend pomažu kada dođu“, kazao je Stevanović.

Stevanović je optimista kada su prihodi u pitanju, ali je, kako kaže, za to potrebna veća površina.

„Mi smo početnici u svemu ovome. Ima nekih brojeva koji pokazuju da bi na nekim ozbiljnim površinama to moglo da bude dobro isplativo. Moglo bi da bude posao od kog može da se živi“, dodaje Stevanović.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije mu je pomogla u nabavci rasada, a kako kaže „neki dobri ljudi“, pomogli su mu da na pravi način počne sa uzgajanjem ove biljne kulture.

„Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nam je prošle godine pomogla u nabavci rasada, ostala sredstva smo prvo pokušali samo, ali s obzirom na to da je skupo, pomogli su nam neki dobri ljudi, tako da smo uspeli da zasejemo ovih 40 ari, pa ćemo videti o čemu se radi. Još ne znamo koliko rađa. Cena je dobra na trištu i nema je dovoljno“, kaže Stevanović za Radio Goraždevac.

Stevanović poručuje da bi, pored kukuruza i pšenice, poljoprivrednici iz Goraždevca trebalo da probaju i zasade druge biljne kulture koje bi im možda donele veću zaradu.

„Mi smo tradicionalno vezani za kukuruz i pšenicu, mada imamo dosta zemlje gde i to zasejemo. Treba da probamo da se bavimo i drugim kulturama da nešto novo naučimo i da na tom delu zemlje imamo što više zarade“, dodaje Mladen Stevanović.

S obzirom na to da je neiskusan u proizvodnji ove biljne kulture, Stevanović radi samo ono što zna i nada se da će uspeti.

„Tu su dve vrste – 'hannah's choice' i 'blueberry' koje moraju da budu jedan red jedna, jedan red druga zbog oprašivanja. Trenutno radimo orezivanje. Pošto nismo stručni, radimo samo korektivno, skidamo lomljene grane i biljku uzdižemo na gore da bi bila na nekoj optimalnoj visini“, završava Stevanović.

U Goraždevcu se tradicionalno svake godine seju pšenica i kukuruz. Poslednjih godina nekoliko porodica počelo je sa proizvodnjom jagode u nadi da će im to doneti veću zaradu od koje bi mogli da izdržavaju svoje porodice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.