11:37 | 16.01.2022 Izvor: Radio Goraždevac

Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumuOko osamdeset meštana Goraždevca okupilo se jutros u centru sela kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom kosovske vlade da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na teritotiji Kosova. Zahtevali su da se otvori biračko mesto.

gorazdevac-protesti-zbog-odluke-vlade-kosova-o-referendumu

Radio Goraždevac

Okupljeni građani zadržali su se u centru Goraždevca oko sat vremena. Ceo događaj pratili su pripadnici Kosovske policije. 

Tokom ovih dešavanja došlo je do oštrije rasprave meštana i kosovskih policajaca koji su odmah prišli Milošu Dimitrijeviću, misleći da je on inicijator ovog događaja i zahtevali od njega da građanima prenese poruku da se raziđu.

Građani su iznosili svoje razloge današnjeg okupljanja, a pripadnici policije su mirnim putem nakon dugog razgovora uspeli da ubede građane da odu svojim kućama.

Meštani Goraždevca poručili su da ovim postupkom izražavaju nezadovoljstvo zbog uskraćenog prava da se izjasne na referendumu koji se danas održava u Srbiji.

Nadica Zlatičanin kaže da su se samoinicijativno okupili da izraze nezadovoljstvo povodom ove odluke:

„Danas smo se okupili, jer su nam sva naša ljudska prava ugrožena, nije nam dozvoljeno da izađemo i da se izjasnimo na referendumu, tako da smo se samoinicijativno okupili ovde da pokažemo da kao građani imamo pravo da se izjasnimo na referendumu“.

Mirjana Kolašinac je izjavila da građanima Kosova i Metohije nije dozvoljeno da izađu na referendum i da su zbog toga nezadovoljni:

„Današnji razlog našeg okupljanja je za glasanje referenduma, ta prava nam nisu omogućena, kao i što sami vidite, nemamo to pravo kao građani KiM da se izjasnimo i da glasamo.“

Načelnik Pećkog upravnog okruga je bio prisutan na današnjem skupu, ali nije želeo da komentariše i odgovara na pitanja novinara Radio Goraždevca.

Na ovom skupu bio je prisutan predsednik Privremenog oraga opštine Peć, Miloš Dimitrijević, kod kojeg je policija odmah prišla, misleći da je on inicijator ovog događaja. On, kao ni Stevanović nije komentarisao ovaj događaj za Radio Goraždevac.

Nakon sat vremena građani su se sa mirnog protesta povukli zbog insistiranja policije.

Radio Goraždevac 
Tagovi:

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije