Goraždevac: Vlada Srbije dva meseca ne imenuje novog predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja

Neki od žitelja Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju ...
Image

Vlada Srbije smenila je predsednika Privremenog organa za Peć Miloša Dimitrijevića na sednici 26. januara. Od januara do danas nije imenovala novog predsednika ili vršioca dužnosti, zbog čega se svakodnevno nagomilavaju problemi.

Nakon ove odluke sve administrativne radnje koje obavlja predsednik Privremenog organa su stale, a neophodne odluke važne za građane su izostale.

Radnici opštine po sistemu Republike Srbije iz Goraždevca sa kojima smo razgovarali kažu da su poslednju platu primili za decembar, a poljoprivrednici da prvi put posle dvadeset godina nisi imali priliku da apliciraju za repromaterijal za prolećnu setvu koji obezbeđuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Svetozar Zogović, povratnik iz Belog Polja, kaže da više nama od čega da živi, jer platu ne prima već tri meseca.

„Ovo je sramota. Naša država ne radi kako treba iako se hvale na televiziji. Dovedite čoveka koji će da obavlja dužnost predsednika opštine koji će da nam potpiše plate i da nam da život“, rekao je Zogović za Radio Goraždevac.

On kaže da ne zna kako će da preživi i da vrati svoje dugove ako uskoro ne primi platu.

„Imam kredit u Poštanskoj štedionici koju nisam platio tri meseca, sad će biti kamata na kamatu. Ne znam koliko će da me košta, ali ovo je sramota sa ovom situacijom. Ne znam šta da radim, evo kako živim, a moram da se borim. Bolestan sam, ne smem da se nerviram, ali život je takav“, kaže Zogović.

Luka Zlatičanin kaže za Radio Goraždevc da platu, od koje žive on i njegova petočlana porodica, nije primio već tri meseca. Dodatni problem predstavlja i kredit koji ima u banci, iz koje svakodnevno dobija pozive da reguliše svoje obaveze.

„Imam kredit, zovu me iz banke, kamata mi raste. Ja ne znam šta se dešava. Da li se pita Kancelarija ili ko, ne znam, ali ne postavljaju još čoveka, ne znam kako. Nas petoro, a plate još nema. Zadužujem se, pa će valjda biti plate da vratim to. Ne znam ni kada će da bude. Nadam se da ćete vi kao novinari uspeti da vidite šta se dešava“, kaže Zlatičanin.

Zlatičanin dodaje da ovako više ne ide i planira da preduzme neke mere.

„Videću sa još nekima, ali ovako ne može. Ne znamo ni kad će plata. Moraćemo neke mere da preduzmemo, jer ovako ne ide. Šta da kažem deci kad ni ja ne znam kad će plata. Nadam se da ćete i vi da nam pomognete da vidimo šta se tu dešava“, kazao je Luka Zlatičanin za Radio Goraždevac.

Milan Pavlović iz Goraždevca kaže da ova smena vlasti nije napravljena voljom građana, već nametanjem.

„Ja koliko znam, sve što se radi, radi se voljom građana. Da li su to izbori ili neki drugi način. Ovo što se desilo kod nas je nerealno. Ne znam koliko ljudi nije primilo platu već dva-tri meseca i sve je stalo. Kao što je stalo obdanište kojem je trebala da se gradi ograda“, kazao je Pavlović.

Zbog nastale situacije pojedini građani nagovestili su da će tražiti prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Svako će da traži ono što je zaslužio, da nije zaslužio ne bi tražio. Ja se nadam da će da se vrati na staro ono što je izabrano“, kaže za Radio Goraždevac Milan Pavlović.

Odlaganje kancelarije za Kosovo i Metohiju da imenije predsednika privremenog organa opštine Peć, napravilo je problem i poljoprivrednicima, smatra Dragan Vukanić iz Goraždevca.

„Ja ne znam šta je sa ovom opštinom, šta se radi ovo. Trebalo bi to da se reši“, kaže Vukanić.

Prema njegovim rečima, posle dvadeset godina mnogi nisu bili u prilici da konkurišu za repromaterijal za prolećnu setvu.

„Što se mene tiče, tu i tamo, ali neko nema novca da kupi ni đubrivo, ni seme“, kaže Dragan Vukanić.

Iz Kancelarije za Kosovo u Metohiju u odgovorima na pitanja Radio Goraždevca kažu da će svaka vrsta pomoći biti omogućena i isplaćena Srbima koji žive u opštini Peć bez obzira na kadrovska rešenja u Privremenom organu ove opštine i da niko neće biti uskraćen.

Za nastalu situaciju krive bivšeg predsednika Privremenog organa, jer, kako navode, nije predao pečat. Međutim, u odgovoru ne navode kome Dimitrijević nije predao pečat, a novog imenovanja nije ni bilo.

“Glavni razlog za sadašnje teškoće u funkcionisanju opštine Peć nastale su iz razloga što razrešeni predsednik Privremenog organa Miloš Dimitrijević nije nakon razrešenja predao opštinski pečat i dokumentaciju čime se direktno otežava funkcionisanje Privremenog organa”, kažu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako bi omogućili normalno funkcionisanje Privremenog organa, Kancelarija za KiM je uputila nadležne u mogućnosti kako da do imenovanja predsednika Privremenog organa postupa u najhitnijim i neodložnim slučajevima.

Bivši predsednik Privremenog organa za Peć, Miloš Dimitrijević, rekao je novinarima Radio Goraždevca da se nalazi u Beogradu.

Kaže da od Kancelarije za Kosovo i Metohiju da nije dobio dopis kome da preda pečat. Podseća da je primopredaja dužnosti moguća samo sa onim koga vlada imenuje.

„Ja ću vrlo rado predati pečat i izvršiti primopredaju onome koga vlada imenuje. Svako predavanje pečata nekome ko nije ovlašćen od strane vlade je protivzakonito i u tome ne želim da učestvujem“, rekao je za Radio Goraždevac Miloš Dimitrijević.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su podsetili da je imenovanje predsednika i članova veća Privremenog organa svih lokalnih samouprava u nadležnosti Vlade Srbije, ali nisu dali odgovor zbog čega je Miloš Dimitrijević smenjen.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.