09:25, 22.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Gračanica: Ansambl “Venac” obeležava 55 godina od osnivanja (FOTO)Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici, obeležava 55 godina od osnivanja, premijerom programa “Teško svuda svome bez svojega“ na Velikoj sceni Doma kulture u Gračanici, u utorak 26. novembra 2019. godine sa početkom od 20 časova.

gracanica-ansambl-venac-obelezava-55-godina-od-osnivanja-foto

Foto: Ansambl "Venac"

Ansambl “Venac“ osnovan je u Prištini 1964. godine sa zadatkom da prikuplja, čuva, scenski oblikuje i prezentuje igračko, pevačko, muzičko i obredno nasleđe Kosova i Metohije, ali i šireg etnokoreološkog prostora. 

“Venac“ je jubilarnu 55. godinu obeležio nizom izvođenja programa “Zemljom ovom – Legenda o Vencu“ širom Srbije i regiona, zatim vokalno-insturmentalnim programom “U čije se zdravlje vino pije“ u Starom dvoru u Beogradu, a proslavu završava premijerom novog programa “Teško svuda svome bez svojega“ na matičnoj sceni u Gračanici, koji će potom biti izveden i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 17. decembra 2019.

Novi program Ansambla “Venac“ govori o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na Kosovu i Metohiji i putevima kojima je sa Kosova odlazio i njemu se vraćao. Iz plodne Metohije, preko srednjevekovnih gradova, seoba u zapadne krajeve Balkana i natrag do krova Stare Srbije, Šar planine, biće vam jasno zašto legenda kaže da Kraljević Marko tamo dubokim snom spava, a pesma iz Prizrena pokazati da gospodstvo metropole evropske carevine može biti sačuvano i kada se pomeša sa Orijentom.

Slojevi vekovnih emocija u ovim igrama i pesmama su ono što  danas inspiriše umetnike koji su stvarali ovaj program. Ti slojevi nose tradiciju i sećanje na velike istorijske događaje, ličnosti iz daleke prošlosti i sudbinu država, a sve to iz perspektive malog čoveka, onog anonimnog umetnika, koji je stvarao posvećen životu i opstanku svoje porodice. Zato je tradicionalna umetnost važna za sagledavanje karaktera naroda, a “Venac” programom “Teško svuda svome bez svojega“ svedoči o karakteru srpskog naroda Kosova, Metohije i Stare Srbije.
 Tagovi: KulturaGračanica

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije